Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Sara Danielsen, Stipendiat i Svenska Kocklandslaget

Föregående Nästa
Stipendiaterna_foodfolder.JPG

Alltid när man möter Sara, möter man henne med ett glatt leende på läpparna. En av de första gångerna jag var i Kocklandslagets lokaler kommer Sara in och säger, vad glad jag är att få vara här igen! En ung talang med passion för mat och kärlek för glädjen matlagning ger.

Sara är 19 år och utbildad kock från restaurangskolan i Härnösand. Till vardags och när hon inte tränar med Svenska Kocklandslaget arbetar hon som kock på restaurang Agnes i Stockholm. Saras största yrkesmässiga dröm har varit att få lära sig av hennes största förebilder, det vill säga bland annat av de kompetenta kockarna som är med i Kocklandslaget.


Sara tvekade med att söka Malin Söderströms stipendium då hon trodde att hon inte skulle ha någon chans att bli antagen. Sista ansökningsdagen kände Sara att hon inte hade något att förlora och bestämde sig för att skriva sitt livs första CV och ett personligt brev och hoppades för det bästa. Det dröjde sig inte länge tills hon fick träffa Fredrik Andersson för ett samtal och ytterligare ett par dagar efter det fick Sara det oväntade beskedet att hon hade blivit antagen. Sara blev överväldigad över beskedet och än idag är hon otroligt tacksam för att hennes största dröm har gått i uppfyllelse.

Tiden med Kocklandslaget är mycket givande och det är främst under de gemensamma träningarna som Sara lär sig mest när hon får se hur kockarna arbetar och rör sig i köket och även all planering runtomkring ger ovärderlig kunskap. 


Saras första bästa matminne är från hennes barndom när hon fick grilla sitt eget pinnbröd vid majbrasan. Det är just glädjen maten tillför som är det bästa med att få jobba som kock enligt Sara. Sara brinner för matlagning då det är väldigt kreativt och den oändliga möjligheten med råvarorna skapar en ständig personlig utveckling. Smör och säsongens grönsaker är Saras favoritråvaror. Varför? För att det är så gott, svara Sara! Mer komplicerat än så är det inte. 


När jag frågade Sara vad det är för typ av mat hon helst lagar, svarar hon att hon gillar att laga all sorts mat och det är bland annat därför det är så roligt att jobba på Agnes då kreativiteten flödar i köket!


Saras styrka är noggrannhet. Dock poängterar Sara att det kan även vara hennes svaghet stundtals. När Sara arbetar vill hon gärna ha det fint och rent runt omkring sig, även om det inte alltid syns tillägger hon med glimten i ögat. 

 


På bilden: Sara Danielsen och Jimmi Eriksson


Sara är med i "Tallriksmaffian" i Kocklandslaget vilket innebär att hon får assistera Jimmi Eriksson, Daniel Haynes och Anders Karlsson. "Tallriksmaffian" lägger tallrikarna till det kalla bordet och där får Sara bland annat, som hon säger med egna ord: kavla, pilla, torka och skala samt skapa bra "push-listor" det vill säga vara lagets DJ. 


Som inspirationskälla har Sara naturligtvis varenda en i Kocklandslaget samt andra motiverade och passionerade kockar som hon träffar i yrkeslivet. Som sina förebilder nämner Sara Marianna Blasco som hon jobbar med på restaurang Agnes och Lina Ahlin som hon arbetade med under sin praktik på restaurang Agrikultur. Saras framtida mål stå som etta på pallen i VM tillsammans med laget och sedan att få arbeta utomlands. När Sara inte tränar med Kocklandslaget eller jobbar så äter hon gärna på olika restauranger. För att sammanfatta allt så är mat livet för Sara. På bilden: Sara på sin arbetsplats på restaurang Agnes. 


Vi på Foodfolder önskar Sara stort lycka till med stipendiatperioden på Kocklandslaget och med alla framtida uppdrag! 

Läs även om Restaurang Agnes här


Sara och Anders Karlsson bjuder på ett recept på en smakrik vegetarisk pasta.