Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Underbara, små saffransmuffins

Föregående Nästa
saffransmuffins_foodfolder.jpg
Glad andra advent till er mina fina läsare! Saffran är verkligen en magisk krydda som hör till julen. Dessa små saffransmuffins passar utmärkt till adventsfikat. En magisk färg och smak av saffran, mums! Varför inte engagera gästerna, både stora som små i adventsbakningen?

Ingredienser

  • Smet:
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 200 g strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 st apelsin, både zest (skal) och juice
  • 170 g vetemjöl
  • 5 g vaniljsocker
  • 5 g bakpulver
  • 2 påse(ar) saffran

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Vispa mjukt smör och socker fluffigt med en elvisp.

  3. Vispa i ett ägg i taget.

  4. Blanda alla torra ingredienser samt apelsinzest (apelsinskal) och vänd ner i smeten tillsammans med saffran som du har rört ner i apelsinjuice.

  5. Spritsa smeten i 24 st små muffinsformar (eller 12 st stora).

  6. Baka av i 200 grader i ca. 13 minuter. 

  7. Låt svalna, gärna på ett galler.


 

Tips

  1. Använd gärna en muffinsplåt där du lägger formarna. Muffinsen håller formen bättre, de reser sig uppåt med hjälp av stödet från formen.
  2. Om du inte har en spritspåse, kan du ta en fryspåse och klippa ett hål i ett hörn. Genom att spritsa smeten slipper du kladd på formarna och på plåten.
  3. Jag använder mig av hela saffranspistiller som jag har blötlagt i konjak och sockerlag. Den ger en magisk färg och smak till alla saffransbakverk!