
Ingredienser
- Botten:
- 70 g vetemjöl
- 18 g maizena
- 5 g bakpulver
- 1 st citron, skalet
- 125 g ägg
- 83 g strösocker
- 5 g vaniljsocker
- Fyllning 1:
- 100 g röda vinbär, hela
- 25 g strösocker
- 10 g ljus rom (kan ersättas med vatten eller citronsaft)
- 50 g ägg
- 25 g strösocker
- 1 st gelatinblad
- Fyllning 2:
- 0,5 st gelatinblad
- 125 g mjölk, 3 % fett
- 0,5 st vaniljstång
- 30 g äggula
- 38 g strösocker
- 10 g maizena
- 175 g smör (osaltat)
Gör så här:
1. Rödvinbärscurd
1. Koka upp ljus rom, röda vinbär och 25 gram socker. Låt stå i ca. 30 min för att den ska dra åt sig smakerna.
2. Blötlägg gelatinbladet i en bunke med mycket och iskallt vatten och låt stå i minst 10 minuter. Under tiden kan du börja med vaniljkrämen.
3. Tillsätt 25 gram socker och ett ägg, blanda väl och låt sjuda tills det börja koka. Ta bort från plattan när första bubblan kommer.
4. Vispa i gelatinbladet och sila ned i en liten bunken.
5. Lägg på plastfilm och ställ in i kylskåpet.
2. Vaniljsmörkräm
1. Blötlägg gelatinbladet i en bunke med mycket och iskallt vatten i minst 10 minuter.
2. Dela vaniljstången på längden och lägg stången och fröerna i en liten kastrull med mjölken och koka upp.
3. Ta bort från plattan och låt stå i 15 minuter, så att mjölken drar åt sig vaniljsmaken.
4. Vispa upp äggulorna med socker och Maizena och häll över mjölken. Blanda väl.
5. Koka upp under ständig omrörning. Ta bort från plattan när krämen precis börjar tjockna till.
6. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och vispa ner det i krämen tills det har smält.
7. Vispa ner 50 gram av smöret.
8. Låt krämen svalna till 20 grader i vattenbad.
9. Vispa det resterande rumsvarma smöret vitt och fluffigt och blanda sedan det med vaniljkrämen. OBS! Viktigt är att du vispar i mellan hastighet med elvisp eller i en hushållsmaskin. Om du vispar i för snabb hastighet blir krämen kompakt.
10. Låt krämen stå i rumstemperatur. Eftersom krämen innehåller så mycket smör, stelnar den när man ställer in den i kylen och den blir svår att bred på rulltårtan.
3. Rulltårtsanslag (rulltårtbotten)
1. Sätt ugnen på 230 grader eller 220 grader om du använder varmluft.
2. Sikta vetemjöl, maizena och bakpulver i en bunke.
3. Koka upp en stor kastrull med vatten.
4. Tvätta och finriv skalet på en citron.
5. Vispa samman ägg, socker och citronrasp i en bunke. Ställ ner den i vattenbadet och varmvispa till termometern visar 40 grader.
6. Häll sedan ner smeten i en bunke och vispa smeten vit och fluffig med en elvisp eller i en hushållsmaskin i ca. 10 minuter.
7. Vänd ner mjölblandningen försiktigt i smeten. Det är viktigt att försöka behålla luftigheten i smeten.
8. Bred sedan smeten på en plåt med bakplåtspapper.
9. Baka av i ugnen i ca. 5-7 minuter eller tills den har fått en fin ljusbrun färg.
10. Strö över strösocker på rulltårtsanslaget och vänd ner den på en bakplåtspapper. Låt svalna något.
Rulltårta
1. När anslaget har svalnat, bred på rödvinbärscurden och vaniljsmörkrämen.
2. Rulla till en fin rulltårta, rulla in i bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
3. Skär upp till fina bitar och njut!
Testa även;
Tips
1. Det är värt någon minut extra att varmvispa smeten. Det gör att rulltårtan blir saftigare och konsistensen blir mer hållbar.
2. Har du inte en mattermometer eller inte vill varmvispa, strunta i det och bara vispa ägg, socker och citronrasp vitt och fluffigt i en hushållsmaskin eller med en elvisp.
3. Om du vill göra det enkelt för dig, hoppa över curden och smörkrämen och ersätt de med tex. vispad crème fraîche och din favoritsylt!
- rulltårta
- rulltårtansdag
- hembakat
- baklycka
- säsong
- säsongens bär
- skördefest
- curd
- recept curd
- vinbärscurd
- rödvinbärscurd
- godaste curden
- bästa curden
- smörkräm
- vanilj
- vaniljsmörkräm
- bästa smörkrämen
- godaste smörkrämen
- anslag
- recept
- recept rulltårta
- creme fraiche
- vispad creme fraiche
- bakemybreathaway
- bake my breath away
- fika
- klassiskt fika
- traditionellt fika
- typiskt svenskt