Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En underbar rabarberpaj

Föregående Nästa
Rabarberpaj_Foodfolder.jpg
Rabarber_Foodfolder.jpg
Pajskal_Foodfolder.jpg
Jag älskar att baka och laga mat med råvaror som ligger i säsongen. Jag är mycket ekonomisk av mig vad gäller livsmedel. Jag slänger nästan aldrig några livsmedel och använder mig av det mesta. Att använda just säsongens frukt och grönt är både gott och billigt. Är det dessutom svenskt, ekologiskt och närproducerat så slår mitt hjärta ett extra slag! Rabarber ligger i säsongen nu och det finns så mycket gott att baka med rabarber! Rabarberpaj måste vara det som de flesta brukar baka av rabarber. Här får en av mina favoritrecept på rabarberpaj. Den är lite mer avancerad att baka men jag kan lova er att det är värt besväret! Kanske något till din mamma på mors dag?

Ingredienser

 • Deg:
 • 225 g Vetemjöl
 • 150 g Smör
 • 75 g Socker
 • 38 g Ägg
 • Fyllning:
 • 200 g Mandelmassa
 • 100 g Smör
 • 100 g Ägg
 • Topping:
 • 300 g Rabarber
 • Sås:
 • 300 g Vispgrädde

Gör så här:

MÖRDEG


1. Börja med mördegen. Den tar längst tid i och med att den behöver vila minst 1 timme i kylen innan man kan kavla den. 


2. Blanda smör, socker och mjöl med vinge (den vispen som är lite  tjockare) i degblandaren. Degen ska inte blandas länge utan precis så att degen går ihop.


3. Tillsätt ägget och vispa så lite som möjligt.


4. Platta till degen, plasta in den i plastfilm och ställ in i kylen. Låt vila i minst 1 timme.


Mördeg


 


MAZARINMASSA


1. Blanda mandelmassa väl med 1/3 av smöret, tillsätt sedan 1/3 till av mandelmassan och slutligen den sista tredjedelen av mandelmassan. 


2. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl men inte för länge. Massan ska inte vispas så att det kommer in mycket luft i den.


3. VALFRITT Smaksätt mazarinmassan om du vill. Exempelvis med mörk rom, vanilj, citron, apelsin (både zest=skal och lite, ca. 15 g, juice) Smaka av för bäst smak. Dvs. ta så lite eller mycket av smaksättningen som du tycker är bra! 


4. Fyll en spritspåse med mazarinmassan alternativt plasta över bunken och ställ in i kylen.


 


RABARBER


1. Skala rabarbern och skär den i bitar av önskad storlek. Jag skär den i ca. 10 cm långa bitar när jag bakar en rektangulär rabarberpaj. 


2. Om du vill marinera rabarbern (exempelvis hälften i mörk rom och hälften i vaniljlikör som jag brukar göra), kan du lägga dom i marinaden innan du börjar med mördegen. Om du gör mördegen dagen innan, marinera i så fall rabarber innan du börjar med mazarinmassan. Det är bra att rabarbern får ligga i marinaden så länge som möjligt. 


Rabarber och mördeg


PAJEN


1. Ställ ugnen på 190 grader.


2. Kavla mördegen till önskad form och i en större storlek än formen är. Degen ska vara 3-4 mm tjock.


3. Rulla degen på kaveln och rulla degen över pajformen.


4. Hjälp med händerna att lägga degen komma ner i pajformen och dutta sedan ner degen med en degboll (ta lite deg, rulla den till en boll  till en storlek av en golfboll) så att hela formen är fordrad med degen. (Det bästa är att använda sig av jäsdeg, exempelvis vetedeg=bulldeg. Jäsdeg och mördeg fastnar inte i varandra.)


5. Spritsa mazarinmassan jämt över hela pajformen (eller fördela mazarinmassan med en sked/slickepott).


6. Lägg rabarbern fint över mazarinmassan.


7.  Baka av i mitten av ugnen i ca. 20 minuter eller tills pajen har fått en fin färg. 


8. Låt pajen svalna och servera med lättvispad grädde. 


 

Tips

1. Ta fram smör och ägg i god tid innan bakning så att det är rumstempererade.

2. Gör klart mördegen dagen innan och förvara den i kylen över natten.

3. Ett annat alternativ är att göra en större sats mördeg och frysa in den. Man kan baka så mycket gott och olika saker med mördeg att det är alltid bra att ha i frysen!

4. Jag brukar knåda mördegen varm med händerna innan jag kavlar den. Framförallt om den har vilat länge i kylen för då är den rätt så hård och svår att kavla.

5. Smaksätt den lättvispade grädden med lite mörk rom. Vispa grädden först, rör sedan ned lite rom. Jag kan lova att det blir gott tillsammans med pajen!