Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En modern afternoon tea med glutenfri persikakaka

Föregående Nästa
persikaPLflaska_foodfolder.jpg
Sommar och sol kräver en paus i skuggan med något svalkande att dricka och något gott att äta. Ett glas iskallt persikaiste från Pure Leaf och en bit av den här fina, glutenfria persikakakan tillsammans med vaniljsås är supergott!

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g mandlar, skållade och skalade
  • 200 g strösocker
  • 20 g vatten/mörk rom
  • Kaka:
  • 400 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 160 g ägg, rumstempererat
  • 500 g persikor, inlagda eller färska (vikt utan kärna)
  • 50 g mandelspån
  • Dekorering:
  • 200 g jordgubbar, färska
  • Sås:
  • 200 g vispgrädde, 40% fett
  • 50 g mjölk, 3% fett
  • 50 g strösocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 50 g äggula

Gör så här:


Persika är en av mina favoritfrukter på sommaren för att den är så söt men ändå fräsch. Bara den härliga färgen gör att man blir alldeles glad! Den här kakan är mycket enkel att göra och vill du göra det ännu enklare så kan du använda dig av färdig mandelmassa.


 


Mandelmassa



  1. Hacka strösocker och mandlar i en matberedare till en mjölig massa.

  2. Tillsätt rom/vatten lite i taget. Mängden kan behöva ökas/minskas beroende på massans upptagningsförmåga av vätskan.

  3. Tryck ihop massan och plasta in i plastfilm.


 


Persikakakan



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Skär persikorna i tunna skivor (ca. 5 mm).

  3. Dela mandelmassan i små bitar.

  4. Tillsätt lite smör i taget i mandelmassan och vispa med vingen i en degblandare.

  5. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl men så lite som möjligt för att inte få så mycket luft smeten.

  6. Smöra botten och kanterna av en långpanna och lägg bakplåtspapper på botten.

  7. Spritsa/bred smeten jämnt på långpannan.

  8. Lägg persikaskivorna fint på smeten och strö över mandelspån.

  9. Baka av i 20-30 minuter, eller tills kakan har fått en fin, brun färg.

  10. Låt svalna och skär i små bitar av önskad storlek. Dekorera med en ¼ jordgubb.


 


Vaniljsås



  1. Skrapa ur fröerna ur vaniljstången och lägg fröerna och stången i en kastrull. Koka upp strösocker, grädde, mjölk och vaniljstång.

  2. Lägg äggulorna i en bunke och häll över ca. hälften av den varma vätskan över äggulorna och vispa hela tiden!

  3. Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen och värm tills termometern visar 84 grader. Vispa hela tiden!

  4. Ta bort vaniljstången och låt svalna.  


 


Pure Leafs isteer är bryggda på riktiga teblad och är dessutom en lågkaloridryck varför den passar bra även när man vill unna sig en paus med något gott  och få en bättre balans i vardagen. Du hittar Pure Leafs isteer på utvalda cafér och de finns att köpa bland annat på MatHem och Urban Deli.


 

Tips

Om du inte har en våg så klicka här för en omvandlingstabell!

Mandelmassan går alldeles utmärkt att förbereda dagen innan men det är viktigt att plasta in den ordentligt i en fryspåse och helt lufttät. 

Använd dig av laktosfri grädde och smör så blir kakan laktosfri!