Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Pavlova - En sommardröm

Föregående Nästa
pavlova.png
Pavlova, en marängtårta, är mycket enkel att baka och en fantastiskt god tårta. I vanliga fall brukar man ha lemoncurd eller någon annan curd i pavlovan men jag tycker att den är godast i sin enkelhet med bara grädde och bär. Den här somriga Pavlovan passar utmärkt till både födelsedagsfesten och fikat!

Ingredienser

 • Botten:
 • 200 g äggvita
 • 400 g strösocker
 • Topping:
 • 500 g vispgrädde 40% fett
 • 400 g färsk frukt/bär
 • Fyllning:
 • 50 g choklad, smält

Gör så här:

 


Marängbotten 1. Sätt ugnen på 80 grader.

 2. Blanda äggvita och strösocker med en visp i en kastrull och värm blandningen till 60 grader. Det är viktigt att vispa hela tiden så att äggvitan inte bränns.

 3. Häll äggviteblandningen i en hushållsmaskin och vispa till en fast maräng. Marängen är färdig när bunken går att vända upp och ner utan att marängen rinner ut.

 4. Rita två runda ringar på ett bakplåtspapper.

 5. Spritsa marängen på ringarna.

 6. Baka av i 80 grader i ca. 1-1,5 timme. Marängen ska vara helt torr/fast. Du kan försiktigt känna med fingret i mitten av marängen, är den mjuk så är den inte färdig.

 7. Låt svalna.

 8. Pensla bottnarna med smält choklad. Kom ihåg att smälta chokladen 30 sekunder i taget och blanda mellan varje gång. Chokladen bränns lätt. Du ska pensla den sidan som inte är slät. 

 9. Låt chokladen stelna


 


Tårtan 1. Vispa grädden.

 2. Ta en botten och ha den släta sidan neråt, dvs. sidan med choklad ska vara uppåt. Bred på ett lager med grädde och strö över färsk frukt/bär.

 3. Lägg på den andra botten med chokladsidan neråt. Stryk/täck tårtan med grädde och dekorera med färsk frukt/bär.

Tips

 1. Förbered gärna marängbottnarna dagen innan, eller varför inte bunkra upp med ett gäng bottnar inför sommarens spontana middagar! Moränbottnarna håller sig väl i flera veckor om man förvarar dom i rumstemperatur och i ett torrt utrymme.
 2. Det är viktigt att pensla marängbottnarna med choklad då chokladlagret agerar som fuktspärr. Vitchoklad syns inte lika väl när man skär upp tårtan medan jag kan tycka att det är godare med mörk choklad men den syns när man skär upp tårtan.
 3. Om du vill ha lemoncurd i din Pavlova så hittar du receptet här.