Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Färsk pasta

Föregående Nästa
pastasnurror_foodfolder.JPEG
Det är enklare än vad man tror att göra egen pasta. Hemmagjord pasta är den godaste pastan och väldigt roligt att göra. Allt du behöver är en pastamaskin, vetemjöl och ägg. Färsk pasta kan användas på en gång eller torkas för att förvaras och användas senare.

Ingredienser

 • Deg:
 • 300 g vetemjöl, gärna Tipo 00
 • 150 g ägg

Gör så här:

Deg 1. Väg mjölet och häll det i en stor hög på bordet.

 2. Gröp en grop i mitten dit och lägg de knäckta äggen i mitten.

 3. Rör försiktigt ihop äggen med en gaffel (alternativt knäck äggen i en skål först och rör ihop äggen i skålen innan du häller dem i gropen).

 4. Börja arbeta in äggen i mjölet från mitten. Dvs. använd handen som en visp och försiktigt ta lite mjöl i taget in i äggen. Försök att hålla äggen i mitten hela tiden så att de inte flyter ut.

 5. Arbeta (knåda) tills du har fått en jämn, tjock deg. Tillsätt eventuellt mjöl. Degen är färdig när den inte fastnar i händerna.

 6. Plasta in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i minst 15 minuter innan du börjar göra pasta med pastamaskinen. 


Degen håller i kylskåp i minst 2-3 dagar. Bästa sättet att kolla om degen går att använda är (som med all mat): titta på den, lukta på den och smaka på den. Om den ser, luktar och smakar bra så går den att använda!Så här ska du ha mjölet med äggen i mitten innan du börjar knådaFärdig pastadeg är kompakt och fastnar inte i händerna


PASTAMASKIN 1. När du ska köra degen i maskinen ta ca. 1/4 av degen och platta till den.

 2. Platta till degen med handen och kör degen genom pastamaskinen på den lägsta (0 på min pastamaskin) inställningen.

 3. Vik degen och mjöla båda sidorna och kör degen igen i pastamaskinen på den lägsta inställningen. Upprepa samma procedur tills degen är lika bred som valsarna i pastamaskinen och kanterna är raka och fina (mina kanter blir inte alltid heller raka men det är det som är målet). 

 4. Kör degen sedan 1 gång genom varje tjocklek i pastamaskinen tills du har uppnått den tjockleken du önskar för din pasta. Jag kör till inställning 5 på min pastamaskin för tagliatelle. För lasagne tycker jag räcker inställning 4. 

 5. Lägg den färdiga pasta på ett bakplåtspapper och mjöla lätt. 

 6. Om du vill torka pastan och använda den senare, låt den lufttorka (eller häng upp i speciella pastatorkställningar) och förvara den torkade pastan i en lufttät burk.

 7. Färsk pasta kokas i rikligt med vatten och salt i ca. 2 minuter. 


Tips

Tipo 00 vetemjöl är mycket finmalet vetemjöl som har ett högre glutenhalt. Degen blir mycket elastisk och passar därför bra till att göra pastadeg. Tipp 00 vetemjöl passar även mycket bra att göra pizzadeg. Pizzabotten bakad på Tipo 00 vetemjöl blir frasigt och luftigt. 

Observera att pastadegen ska inte innehålla salt. Om du har i salt i degen när du börjar arbeta degen kommer du att förstöra glutennätet som bildas när du knådar degen. Det är glutennätet som gör att degen blir elastisk. Skulle du vilja ha salt i degen ska du ha i det precis innan degen är färdigknådad. Du får maximalt knåda degen i ca. 5 minuter med salt i. Jag rekommenderar dock att inte salta degen. Koka den färdiga pastan i saltat vatten istället. 

Jag har en pastamaskin från det italienska märket Marcato. Enligt recensioner är den bäst på marknaden för hemmabruk. Jag har nu använt den ett antal gånger och tycker att den är mycket enkel att använda, robust och lätt att rengöra. Jag har en Marcato Atlas 150 som finns att köpa på bland annat Kitchen Lab.