Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Pasta med karljohansvamp

Föregående Nästa
pastakarljohan_foodfolder.jpg
Nu är det säsong för karljohansvamp och bland det godaste jag vet är pasta med karljohan toppad med massa Parmigiano Reggiano. Enkelt, vegetariskt och näringsrikt. Den här krämiga pastan blir ännu godare om du gör egen färskpasta.

Ingredienser

  • Tillbehör:
  • 800 g karljohansvamp
  • 2 st schalottenlök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 dl vittvin
  • 2 dl vispgrädde, 40% fett
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • 1 nypa(or) vitpeppar
  • 1 msk kalvfond alt. grönsaksfond
  • Topping:
  • 20 g Parmigiano Reggiano
  • 1 nypa(or) färsk persilja eller oregano

Gör så här:


  1. Koka pastan enligt anvisningarna. Kom ihåg att koka pastan al dente, dvs koka en minut kortare än tiden som står på paketet.

  2. Rensa svampen och skär små bitar av svampen.

  3. Hacka löken och pressa vitlöken.

  4. Fräs lök och vitlök i lite smör.

  5. Tillsätt svampen och stek tills svampen har fått lite stekyta (dvs blivit lite brunt).

  6. Salta och peppra.

  7. Tillsätt vittvin och låt den puttra tills vinet har helt reducerats (dvs vätskan har försvunnit) och tillsätt grädde och fond.

  8. Smaka av och tillsätt salt och vit- och svartpeppar vid behov. 

  9. Lägg i pastan i stekpannan med svampen och ha i lite av pastavattnet (ca. 0,5 dl), det för stärkelsens skull (för att få såsen ännu krämigare och godare).

  10. Toppa med rikligt med Parmigiano Reggiano och färska örter.