Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Till mamma

Föregående Nästa
Pannkaka med sylt & grädde_Foodfolder.jpg
På söndag är det mors dag och visst vill man visa sin uppskattning till sin mamma eller någon annan kvinnlig förebild man har i sitt liv? Vad sägs om en pannkaksfrukost eller en pannkakstårta? Pannkakstårtan kan du exempelvis fylla med sylt och grädde, Nutella, vaniljkräm (du hittar recept här på Foodfolder!) eller varför inte gör en mini pannkakstårta med löjrom, crème fraîche och rödlök?! ... Och självklart ska pannkakor ätas enligt tradition på torsdagar. Imorgon är det ju torsdag så varför inte provsteka en omgång redan imorgon! Jag har länge försökt att få till den perfekta pannkakssmeten och nu har jag kommit fram till det! Självklart ska ni få ta del av det för att kunna steka de godaste pannkakorna till mamma på mors dagen! Klara, färdiga, stek!

Ingredienser

  • Smet:
  • 600 g Mjölk
  • 140 g Vetemjöl
  • 150 g Ägg
  • 3 g Salt
  • 50 g (VALFRITT) vetesurdeg

Gör så här:

1. Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken och vispa till en slät smet.


2. Tillsätt eventuell surdeg.


3. Tillsätt ägg och resterande mjölk.


4. Låt svälla i minst 10 min.


5. Stek på mellanhög värme.


6. Servera och njut!


Pannkakor

Tips

1. Smörj stekpannan med 1/2 tesked smör innan du häller smet i stekpannan.

2. Vispa, vispa, vispa och vispa precis innan du häller i smeten på stekpannan. De söta, små luftbubblorna gör att du får en vacker, spetsliknande yta på pannkakorna.

3. Häll varken för mycket eller lite smet på stekpannan. Det ska vara ca. 2mm tjock lager med smet. 

4. Jag gör mina pannkakor på ekologiskt matbrödsmjöl. Det blir supergott!

ps. 1 normalstort (M) ägg väger ca. 50 g, dvs du behöver 3 ägg till smeten. 

Mums!