Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Ola Wallin, passion för fisk och skaldjur

Föregående Nästa
OlaWalliln_kocklandslaget.jpg

Möt Ola Wallin, den fisk- och skaldjursälskande kocken i Kocklandslaget. Läs mer om Olas förkärlek till havet, om Kocklandslaget som livsstil och hans bästa tips till alla hemmakockar.

Foto: Ola Wallin privatVad är din roll i Kocklandslaget? 

Jag jobbar med fisken. Det föll sig nog ganska naturligt i och med att jag har förkärlek till fisk! Jag har nära till råvaran och det påvekar också, fisken är helt enkelt bättre i Göteborg! 
Vad driver dig i ditt kockyrke och vad får dig att fortsätta att utvecklas i din yrkesroll?

Det som driver mig är att få skapa, eller egentligen handlar det om att göra människor glada av det jag har skapat. När man har en gäst som verkligen fått en upplevelse och är jättenöjd blir jag stolt och glad! Var inspirerar dig Ola?

Jag hittar mycket inspiration från kompisar och kollegor men jag kan inspireras av vad som helst. Ofta börjar det med att man får nys om en bra råvara som man blir sugen på att använda. Sedan kommer det ganska snabbt bilder i huvudet hur jag vill att det ska se ut och sedan vilka komponenter och andra råvaror som skulle passa bra till.Har du någon särskild råvara som du alltid längtar efter att få tillaga? 

Jag gillar verkligen fisk och skaldjur, egentligen alla råvaror från havet. Det handlar också om att det är bra för hälsan att äta mycket fisk. Jag kan alltid längta till februari och mars när det är kallt i vattnet, då är fisken som bäst! Typ den norska Skrejen och blåmusslorna.Vad är dina tre bästa tips till alla hemmakockar?

Jag kan tycka att folk följer recept lite väl slaviskt. Man kan se det mer som en hänvisning, man måste våga testa lite själv och gå på känslan. Om en kock har skrivit ett recept på restaurangen och testat det med ugnar och maskiner som finns där kommer det troligtvis inte bli samma resultat när du lagar det hemma. Det kan bli lika gott men tillagningstider med mera kommer inte vara detsamma. Sen tror jag inte att det finns en enda kock som har skrivit ett recept till endast 4 personer som det ofta handlar om i recepten. Man gör till minst det dubbla antalet. Det bara blir så när man testar recept men det påverkar också smaken på det du ska laga. Kör på känsla! 


Det är faktiskt viktigt att ha grejer som man gillar att jobba med. Vassa knivar och bra stekpannor och några schyssta kastruller. Det underlättar jättemycket! Nu kommer alla som känner mig att skratta, för jag är känd för att ha riktigt trötta knivar... 


Man ska ha kul i köket! Ta god tid på dig, det blir bara jobbigt att stressa. Planera arbetet och gör matlagningen till en skön och trevlig stund! 
Slutligen, vad gör du när du inte jobbar? 

Just nu går nästan all min lediga tid till att fokusera på Nordiska Mästerskapen (20:e mars) där jag ska laga3 rätter till 12 personer med råvaror från en råvarukorg på 6 timmar. I övrigt försöker jag att hinna med att träna mycket, gärna löpning och annars är jag hemma med familjen. Att vara med i Kocklandslaget är mer av en livsstil, man håller alltid på med något, testar och fixar. Jag kanske inte vet vad ledig tid är men förstår att det är superviktigt med återhämtning och att få koppla bort ibland. På bilden nedan ser ni mig och min son Artur som fyller 4 år till sommaren.Foto: Ola Wallin privat


Stort tack för intervjun Ola och vi på Foodfolder önskar dig stort lycka till på Nordiska Mästerskapen den 20:e mars!


Foto profilbild: Per-Erik Berglund/Znapshot AB