Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Middag på Nuet

Föregående Nästa
nuetlydmar_foodfolder.jpg (1)

Nuet handlar om att ta vara på tiden och vara här och nu. Vi är JÄMT uppkopplade och får intryck från alla håll och kanter men när får (eller har) vi tid för att bara vara här och nu?


För att ta vara på här och nu har Zacapa tillsammans med stjärnkocken Edin Dzemat (vinnaren av Kockarnas Kamp 2016) och en av världens bästa bartenders, Jonas Brandenborg Andersen, skapat pop-up restaurangen Nuet – ett ”här och nu”-mat- och dryckeskoncept.


Nuet vill få middagsgästerna att uppleva maten med alla sinnen och få gästerna att stanna upp, släppa taget och koncentrera sig på smaken, doften, texturen och det som sker här och nu. För att upplevelsen ska vara lyckad ska man lägga ifrån sig sin telefon och klocka, för att verkligen njuta av stunden. Edin har tillsammans med Jonas komponerat smaker på ett mycket noggrant sätt och för att ytterligare stimulera användningen av besökarnas olika sinnen kommer menyn inte heller att avslöjas förrän efter Nuets avslut.



Jag fick möjligheten att äta på Nuet och vilken upplevelse det var! Magiska romdrinkar på Zacapa, fantastiskt god mat och dryck som var tilltalade både smak- och utseendemässigt! Vi fick även höra Micha Billing (en av Sveriges främsta experter på våra sinnens relation till mat och dryck och jurymedlem i Sveriges Mästerkock) berätta om hur vi upplever maten och även hennes personliga reaktioner på upplevelsen.



Det var så välbehövligt och nyttigt att lägga ifrån sig telefonen och bara ta vara på stunden och njuta med alla sinnen utan några störningsmoment. Det var verkligen viktigt att vara där och då eftersom maten hade delar som förändrade sig i både form och struktur på tallriken. Ingredienser som smälter, välter, flyter ihop, blandas... Det är så mycket som händer på tallriken utan att man ser det om man inte är med och tittar på maten. Drinkarna var nästan som en egen maträtt då de var magiska som de var men tillsammans med maten blev alla delar något helt annat. Passion i mat, dryck och upplevelse!



Målet med Nuet är att skapa en upplevelse som involverar alla sinnen och som får besökarna att stanna upp och fokusera på smaken, doften, konsistensen samt att vara närvarande i stunden. Dessutom kommer man under middagen att få tips om hur man på bästa sätt använder sin syn, känsel och sitt lukt- samt smaksinne i samband med måltiden.



Pop-up restaurangen nuet gästar Lydmar Hotel i Stockholm den 5 april (bokning sker på Lydmars hemsida), Johannes kök i Linköping den 6 april (bordsbokning tel. 013-12 31 90) och Sjömagasinet i Göteborg den 26 april (bordsbokning tel. 031-775 59 20). Middagen inklusive passande cocktails kostar 995 kronor och omfattar en 2-timmars sittnit med många spännande element!