Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Godaste moussetårtan till midsommar!

Föregående Nästa
Midsommar_Foodfolder.jpg
På fredag är det midsommarafton och vad passar bättre på dessertbordet än en somrig midsommartårta på ljus browniebotten med smakerna rom, rabarber och jordgubb! Receptet är ett mer avancerat recept men följer du receptet så lyckas du! Om du dessutom presenterar tårtan med det fina namnet "Tårta med jordgubb- och rabarberbavaroise", kommer dina gäster bli mycket imponerade! På köksfranska betyder bavaroise (hård) mousse.

Ingredienser

  • Botten:
  • 165 g vit choklad
  • 80 g smör
  • 110 g vetemjöl
  • 5 g vaniljsocker
  • 3 g salt
  • 83 g ägg, rumstempererade
  • 45 g strösocker
  • 35 g vit choklad
  • 20 g mörk rom
  • Fyllning:
  • 3 st gelatinblad
  • 250 g jordgubbar
  • 150 g rabarber
  • 0,5 st vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 120 g äggula
  • 338 g vispgrädde, lättvispad
  • Topping:
  • 100 g rabarbersaft
  • 1,5 st gelatinblad
  • 0,5 st vaniljstång
  • Topping 2:
  • 150 g färska bär
  • 1 näve(ar) blommor

Gör så här:

Se till att du har en mattermometer, den behövs till bakningen!


Botten


1. Sätt ugnen på 165 grader. Smöra kanterna på en springform (ca 26 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper på botten. Alternativt använd dig av en 10-bitars tårtring.


2. Hacka och smält vitchoklad och smör i vattenbad. 


3. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt.


4. Vispa äggen fluffigt i en annan bunke. Vänd sedan ner socker.


5. Rör i smör och vitchoklad och sedan mjölblandningen. Blanda väl.


6. Smaksätt med mörk rom, om du vill!


7. Fördela smeten jämt över formen alternativt spritsa smeten i formen.


8. Baka av i ca. 20-25 min i 165 grader i mitten av ugnen. Botten ska vara något kladdig, som en brownie och den ska inte få mycket färg. Låt svalna helt!


Jordgubb- och rabarberbavaroise


1. Lägg gelatinbladen i en skål med mycket, kallt vatten. Blötlägg dom i minst 5 minuter.


2. Skölj och rensa jordgubbarna, skölj och skala rabarbern. Spara skalen till att koka saft till gelén som ska vara på tårtan! Dela jordgubbarna och rabarbern i små bitar och lägg dem i en kastrull.


3. Låt jordgubbarna och rabarbern tillsammans sjuda i ca. 15 min, eller tills det har blivit till mos. Smaksätt eventuellt med en skvätt mörk rom.


4. Mixa med en stavmixer till en slät puré och låt svalna.


5. Vispa grädden lätt och ställ in i kylen medans du gör resten.


6. Blanda jordgubb- och rabarberpuré, vaniljsocker, socker och äggula i en kastrull. Låt dem sjuda tills temperaturen visar 82 grader. För er nyfikna, hemmakonditorer är det bra att känna till att äggulan börjar koagulera (tjockna) vid 82 grader. 


7. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Blanda noga.


8. Låt svalna till 20 grader. Gärna i vattenbad så går det lite fortare. 


9. Förbered en springform med bakplåtspapper på botten. Om du inte vill att botten ska synas på tårtan så skära botten till ca 1 cm mindre än formen är. Lägg browniebotten på formen.


10. Sila sedan smeten och rör ner i den lättvispade grädden.


11. Häll ner bavaroisen i springformen på browniebotten. Om du har skurit botten, se till att skaka formen mot bordet så att bavaroisen hamnar även där botten inte finns. Annars kan du få en ful kant utan bavaroise. 


12. Ställ formen i kylen över natten eller i minst 3 timmar.


Jordgubb- och rabarbergelé


1. Blötlägg gelatinet i mycket kallt vatten i minst 5 minuter.


2. Koka rabarberskalen tillsammans med socker, vaniljstång och vatten i ca. 10 minuter. 


3. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Låt svalna något.


4. Häll saften över tårtan (det ska vara ett tunt lager, ca 2 mm). Låt gelén sätta sig i minst 1 timme i kylen.


Slutligen dekorera tårtan med valfria blommor och/eller bär! 


Tips

1. För att spara tid, baka browniebotten någon dag innan och frys in den! Ta fram minst 3 timmar innan du ska fylla den med mousse.

2. Bavaroise är bra att förbereda dagen innan så att den hinner sätta sig (stelna) ordentligt innan servering. Annars, räkna med minst 3 timmar i kyl för att bavaroisen ska stelna. 

3. Släng aldrig rabarberskal! Du kan koka saft av skalen eller göra sockerlag med rabarbersmak till alla sommardrinkar!