Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Baka en magisk chokladtarte till morsdag!

Föregående Nästa
morsdagtarte_foodfolder.JPG
Den här tarten är magiskt god och inte så svår att göra. Baka den gärna dagen innan så hinner den sätta sig ordentligt och så slipper du stressa på morsdagen. Saltflingorna på toppen ger en härlig kontrast till den söta chokladkolan och jordgubbarna balanserar sötman.

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g vetemjöl
  • 20 g kakao
  • 90 g smör
  • 90 g florsocker
  • 30 g mandelmjöl
  • 2 g salt
  • 20 g äggula
  • Fyllning:
  • 240 g vispgrädde 40% fett
  • 160 g strösocker
  • 180 g glykos
  • 180 g smör
  • 180 g mörk choklad 70% kakao
  • 0,5 st vaniljstång
  • Garnityr:
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • 250 g jordgubbar

Gör så här:


Botten 



  1. Väg upp alla ingredienser. 

  2. Blanda vetemjöl, smör, socker, mandelmjöl och salt med en elvisp till en smulig massa.

  3. Ha i äggulan och blanda med händerna så att degen går ihop.

  4. Platta till degen, plasta degen och ställ in den i frysen i 10 minuter.

  5. Sätt ugnen på 190 grader (varmluft 170 grader).

  6. Kavla degen till 4mm tjock och diametern ska vara ca. 3 cm större än pajformen.

  7. Rulla degen med hjälp av kaveln över pajformen (diameter 20cm, gärna en med löstagbar kant), tryck till degen i formen och skär av överflödig deg.  

  8. Ställ in pajformen i frysen i ca. 10 minuter.

  9. Baka av i 190 grader i 13-15 minuter.

  10. Låt svalna



Kola med chokladsmak



  1. Väg upp alla ingredienser.

  2. Skarpa ur vaniljstången och ha i både fröna och skalet i en kastrull tillsammans med grädden. Obs! Se till att använda en tillräckligt stor kastrull när du kokar kola. Du behöver en kastrull som rymmer minst 1 liter. Kolan kokar upp mycket i början av koktiden.

  3. Koka upp grädden och vaniljstången. 

  4. Ta av kastrullen från plattan, lägg plastfilm på grädden så att inget skinn bildas. Låt stå i 10 minuter.

  5. Ha i glykos och socker i grädden och börja koka. Koka tills termometern visar 122 grader. Rör om då och då så att kolan inte bränns. 

  6. Vänd ner det rumstempererade smöret i små bitar och sedan chokladen. 

  7. Häll i kolan i tarteskalet och låt svalna något (i ca 15 minuter) och strö över lite flingsalt.

  8. Låt svalna i kylskåpet, gärna över natten.

  9. Dekorera och njut!