Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Morot- och creamcheese dessert i glas

Föregående Nästa
foodfolder-dessert-blåbär.jpg
En perfekt dessert vid en större middagsbjudning eller buffé. I grunden en vanlig morotskaka men här i portionsglas som gör kakan/desserten lyxigare. Receptet tog jag fram för tidningen Hembakat.

Ingredienser

  • Dekorering:
  • 100 g färska blåbär
  • 20 g hyvlad kokos
  • 10 g blomsterströssel
  • Kaka:
  • 185 g vetemjöl
  • 240 g strösocker
  • 5 g kanel, finmalen
  • 5 g salt
  • 5 g bakpulver
  • 5 g bikarbonat
  • 3 g kardemumma
  • 300 g rivna morötter
  • 115 g rapsolja
  • 150 g ägg
  • Frosting:
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 110 g florsocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 200 g färskost
  • 0,5 st citron, saften

Gör så här:

Morotskaka



  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en långpanna, alternativt förbered en ram av motsvarande storlek på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan morötterna, rapsoljan och äggen. Blanda ihop till en smet med en elvisp.

  3. Bred ut smeten jämnt på långpannan/ramen och baka av i 150 grader i ca. 45-55 minuter.

  4. Låt svalna.


 


Creamcheese frosting



  1. Vispa upp smöret mjukt och fluffigt med en elvisp.

  2. Tillsätt florsocker och fröerna från den urskrapade vaniljstången. Vispa väl.

  3. Tillsätt hälften av färskosten och vispa väl. Tillsätt sedan resterande del av färskosten och citronsaften och vispa väl.


 


Dekorering & Montering av desserten



  1. Stansa ut önskad storlek av morotskakan (så att den passar till glaset).

  2. Spritsa frosting på kakan.

  3. Dekorera med delade och hela blåbär, kokoschips och blomsterströssel.


Servera med

Tips

Lyssna på pocasten I glaset

Lyssna på podden via Spotify, Acast eller iTunes.