En perfekt dessert vid en större middagsbjudning eller buffé. I grunden en vanlig morotskaka men här i portionsglas som gör kakan/desserten lyxigare. Receptet tog jag fram för tidningen Hembakat.
Ingredienser
- Dekorering:
- 100 g färska blåbär
- 20 g hyvlad kokos
- 10 g blomsterströssel
- Kaka:
- 185 g vetemjöl
- 240 g strösocker
- 5 g kanel, finmalen
- 5 g salt
- 5 g bakpulver
- 5 g bikarbonat
- 3 g kardemumma
- 300 g rivna morötter
- 115 g rapsolja
- 150 g ägg
- Frosting:
- 100 g smör, rumstempererat
- 110 g florsocker
- 0,5 st vaniljstång
- 200 g färskost
- 0,5 st citron, saften
Gör så här:
Morotskaka
- Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en långpanna, alternativt förbered en ram av motsvarande storlek på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan morötterna, rapsoljan och äggen. Blanda ihop till en smet med en elvisp.
- Bred ut smeten jämnt på långpannan/ramen och baka av i 150 grader i ca. 45-55 minuter.
- Låt svalna.
Creamcheese frosting
- Vispa upp smöret mjukt och fluffigt med en elvisp.
- Tillsätt florsocker och fröerna från den urskrapade vaniljstången. Vispa väl.
- Tillsätt hälften av färskosten och vispa väl. Tillsätt sedan resterande del av färskosten och citronsaften och vispa väl.
Dekorering & Montering av desserten
- Stansa ut önskad storlek av morotskakan (så att den passar till glaset).
- Spritsa frosting på kakan.
- Dekorera med delade och hela blåbär, kokoschips och blomsterströssel.
Servera med