Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Pavlovabakelser

Föregående Nästa
minipavlova_foodfolder.JPEG
Pavlovabakelser är som små söta moln. Spröd maräng, fluffig grädde och sommarbär, en riktig sommardröm! Godaste och enklaste bakelserna att servera på midsommarafton eller på en fest för många. Bakelserna är glutenfria och kan göras laktosfria.

Ingredienser

 • Smet:
 • 100 g äggvita
 • 200 g strösocker
 • Topping:
 • 3 dl vispgrädde, 40% fett
 • 200 g färska bär
 • 5 g kakao

Gör så här:

Pavlovabakelserna kan förberedas i förväg. Se bara till att förvara marängerna i rumstemperatur och torrt så blir de inte sega. Spara bara dekoreringen till samma dag som de ska serveras.


Marängbotten 1. Sätt ugnen på 75 grader.

 2. Väg upp äggvita och socker i en kastrull och blanda.

 3. Värm blandningen till 62 grader och se till att vispa hela tiden så att du inte bränner äggvitan. Om du inte har en termometer och vågar chansa, 62 grader är när sockerkristallerna har börjat smälta, blandningen blir rinnigare i konsistensen och börjar lukta mer äggvita.

 4. Häll smeten omedelbart i en rostfri bunke och vispa marängen kall och fast med en elvisp.

 5. Spritsa små runda bottnar, ca. 6cm i diameter.

 6. Torka marängerna i 50-75 grader i minst 2 timmar. Du kan torka dom i 50 grader i flera timmar utan att behöva oroa dig för att bränna dom.Pavlovabakelsen


Om bakelserna behöver stå i kylen och vänta på serveringen längre än ca. 5 timmar föreslår jag att du penslar ovansidan av marängen med smält vitchoklad för att grädden inte ska smälta marängen.  1. Vispa grädden mellanfast. Grädden ska vara len i utseendet och spritsbar.

 2. Spritsa eller lägg drygt en matsked grädde på varje marängbotten.

 3. Pudra med kakao och dekorera med färska bär.


Tips

Marängtips

 1. Använd alltid rostfria redskap. 
 2. Se till att redskapen är rena och torra.
 3. Vispa i mellanhastighet för bästa resultat. 
 4. Sluta inte vispa och låt marängen vänta. Om du låter marängen vänta börjar den skära sig. Om du behöver göra något innan marängen ska användas, fortsätt vispa på lägsta hastigheten tills du ska använda den. 
 5. Marängen är färdig när du tar maräng på vispen och marängen är toppig och ej "rinnig".
 6. Torka marängerna i låg temperatur (50-75 grader). Hellre låg värme och längen än för varmt och snabbt. Om du torkar marängerna i för varm temperatur (över 80 grader), bränner du marängerna och de blir bruna och kan börja kristallisera sig. 
 7. Förvara torrt.