Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Svenskar äter mer vegetariskt

Föregående Nästa
skördesallad_foodfolder.JPG

Igår presenterades Food & Friends Matrapport 2018. En årlig rapport där svenskarnas matvanor undersöks och jämförs med åren innan. En tydlig trend är att svenskarna äter mer och mer vegetarisk mat och det av anledningen att det är hälsosamt.

Matrapporten sammanställs av kommunikationsbyrån Food & Friends. Undersökningen baseras på ett urval på 1000 personer motsvarande ett representativt urval på ålder (15-74 år) där kön och region dras från en grupp av paneler bestående av ca. 500 000 personer (Nepa).


En sammanfattning av rapporten är att svenskarna äter mer vegetariskt för att det är bra för hälsan men väljer ändå rätter med kött till helgen. Det är fortfarande kvinnorna som i stor del ansvarar för både inköp av mat och matlagning i hemmen. De flesta handlar mat i fysiska butiker men internethandel är populärt hos barnfamiljer i storstäder. Svenskarnas matintresse ökar och man spenderar mer tid vid spisen än tidigare åren. 


De populäraste rätterna på vardagarna vi lagar är kyckling, spagetti med köttfärssås och fisk medan på den vegetariska toppen ligger grönsakssoppa, sallad och vegetariska biffar. På helgerna lagar de flesta biff med tillbehör, kyckling eller tacos, inte direkt någon överraskning, eller hur? Årets trendigaste maträtter är vegetariskt och tacos. Jag tror att den vegetariska trenden kommer att hålla i sig och att intresset kommer att öka hos de yngre. 


Det är både intressant och samtidigt mycket skrämmande att det finns en tendens att folk inte litar på vad det står på förpackningar men ändå har man inte koll på exempelvis att den feta stilen på vissa ingredienser betyder allergen. Okunskapen är stor och det måste vi föräldrarna ändra på. Lär dig att läsa på förpackningar och ta med dina barn när du handlar och lagar mat. Låt de smaka, skära, blanda och ställa frågor. Det är så intresse och glädje för mat skapas!


Vill du läsa hela rapporten? Den finns att ladda ner på www.foodfriends.se/rapporter .


Testa gärna