Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Hemkokt marmelad

Föregående Nästa
foodfolder-marmelad.JPG
Ta tillvara på din frukt och bär. En hemkokt, färgglad marmelad är ett riktigt gott godis! Dessutom är det inga onödiga tillsatser i den vilket gör den ännu godare.

Ingredienser

  • Smet:
  • 175 g frukt- eller bärpuré
  • 35 g glukos
  • 200 g strösocker
  • 5 g pektin
  • 4 g citronsyra
  • 4 g vodka (även vatten fungerar)

Gör så här:

Du kan välja fritt vilken frukt- eller bärpuré du använder. Om du inte har färdig puré, kan du göra det genom att koka ihop bär/frukt och sila. Dock är det lättast och snabbast att använda sig av en färdig puré.



  1. Börja med att väga allt och ta fram alla redskap du behöver. Ta även fram en form (exempelvis en långpanna eller en engångs aluminiumform) och plasta den med plastfolie. Var noga med att det inte är några veck i plasten för att undvika fula streck på den färdiga marmeladen. Alternativt använd en silikonmatta och en bakram om du har en.

  2. Smält ihop puré och glykos i en kastrull.

  3. Blanda ihop socker och pektin i en bunke.

  4. Lös ihop citronsyra med vodka i en annan bunke.

  5. Tillsätt socker och pektin i puré och glykosblandningen och koka till 108 grader.

  6. Tillsätt citronsyra blandat i vodka och koka upp till 108 grader igen.

  7. Häll snabbt över till den plastade formen. Strö över socker över marmeladen och låt stelna över natten i rumstemperatur.

  8. Skär i lagom stora bitar och rulla i socker (eller socker blandat med lite citronsyra om du vill ha lite syrligare socker).



Hitta fler recept

Tips

Om du gör en marmelad av en citrusfrukt, tillsätt gärna även zesten (skalet) av frukten för att förhöja smaken!