Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Maränger för dekoration

Föregående Nästa
178FF9B5-D90C-445B-B39E-0C8FB6009FE8.jpeg
Jag älskar maränger. Dels för att jag älskar att spritsa maränger och dels för att de är så bra att ha hemma för dekoration av tårtor, bakelser och desserteter. Eller varför inte som godis!

Ingredienser

  • Smet:
  • 200 g strösocker
  • 100 g äggvita
  • Dekorering:
  • 10 g frystorkade bär

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 80 grader (60 grader varmluft).

  2. Väg upp alla ingredienser.

  3. Blanda socker och äggvita i en kastrull och värm till 62 grader under ständig ormöring. Alternativt värm marängen i vattenbad om du är orolig för att äggvitan blir för varm (=koagulerar). Om du inte har en termometer, är temperaturen på ca. 62 grader när sockerkristallerna har smält och konsistensen är flytande. 

  4. Vispa marängen kall i en hushållsmaskin.

  5. Spritsa och dekorera med frystorkade bär.

  6. Torka i ugnen i minst 2 timmar eller tills marängerna har torkat.

  7. Förvara marängerna i en lufttät burk i rumstemperatur.


Testa även;

Tips

Oftast använder jag en rund tyll (storlek 14) och en eclairtyll när jag spritsar maränger. Se bilden nedan. Jag använder alltid engångsspritspåsar. Bra tyllar kan man köpa på välsorterade butiker avsedda för matlagningsredskap.

Det är bra att spritsa marängerna på en silikonmatta då de lossnar lätt från en silikonmatta och om du bakar av i en varmluftsugn så kan marängerna, pga sin lätta vikt, flyga iväg om de ligger på en bakplåtspapper.