Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Mandel- och rabarberkaka

Föregående Nästa
madelrabarberpaj_foodfolder.jpg
Grattis på morsdagen alla mammor! Om det skulle vara så att ni är sugna på något gott och inte har hunnit baka än så är den här mandel- och rabarberkakan ett mycket bra alternativ. Den är väldigt enkel att baka, riktigt god med ett mandeltäcke och den syrliga rabarbern som gömmer sig i kakan.

Ingredienser

  • Smet:
  • 100 g ägg
  • 140 g strösocker
  • 100 g smör, smält
  • 100 g creme fraiche (vispgrädde, gräddfil eller mjölk funkar också)
  • 220 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g kardemumma (grovmalen)
  • 5 st rabarberstjälkar
  • Topping:
  • 50 g hyvlad mandel
  • Garnityr:
  • 5 g florsocker

Gör så här:



  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).

  2. Väg upp alla ingredienser. Blanda alla torra ingredienser, förutom den hyvlade mandeln.

  3. Smält smöret och låt det svalna.

  4. Skala och skär rabarbern i små bitar.

  5. Smöra en långpanna och lägg en bit bakplåtspapper på botten av formen så blir det lättare att få loss pajen när den är färdig.

  6. Vispa ägg och socker fluffigt.

  7. Rör i de torra ingredienserna (förutom den hyvlade mandeln), mjölk och smör med en slickepott.

  8. Häll ner smeten i långpannan och strö över rabarbern och den hyvlade mandeln.

  9. Baka av i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

  10. Låt svalna och pudra med florsocker.

  11. Servera med en god vaniljsås, lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.


Tips

Jag fortsätter att förespråka att baka med recept som är i gram då det är mer exakt då och därmed blir resultatet också samma varje gång. 

Här hittar du en omvandlingstabell om du inte har en våg. Ett vanligt, normalstort ägg väger ca. 50g, varav äggulan väger 20g och äggvitan 30g.