Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Underbara hallonmacarons!

Föregående Nästa
hallonmacarons_foodfolder.JPG
Mina kära läsare! Det var länge sen jag la upp ett recept och nu är det dags för små, söta macarons som så många gillar. Dessa är fyllda med en len hallontryffel. Macarons kräver tålamod, noggrannhet och en stadig hand och så som med allt annat, övning ger färdighet!

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 40 g hallonpuré
  • 200 g vit choklad
  • 50 g vispgrädde 40% fett
  • 20 g honung
  • 25 g osaltat smör, rumstempererat
  • Deg:
  • 30 g strösocker
  • 70 g florsocker
  • 90 g mandelmjöl
  • 90 g florsocker
  • 70 g äggvita
  • 1 nypa(or) röd karamellfärg, pulver

Gör så här:

Hallontryffel



  1. Om du inte har färdig hallonpuré gör så här. Koka upp hallonen och låt sjuda tills hallonen har blivit vattniga och mosiga. Sila hallonen och  spara den lena, fina purén. 

  2. Tärna chokladen i små bitar och lägg i en bunke.

  3. Koka upp grädde, hallonpuré och honung och häll över chokladen.

  4. Tillsätt smöret i små bitar och rör ihop till en slät tryffel. Mixa tryffeln helt slät med en stavmixer. 

  5. Häll tryffeln i en spritspåse och låt svalna i kylen i ca. 45 minuter eller tills den har stelnat helt.



Macarons



  1. Sätt ugnen på 140 grader.

  2. Blanda strösocker och 70g i en bunke.

  3. Blanda mandelmjöl och 90g florsocker i en annan bunke.

  4. Vispa äggvitan med en elvisp till ett fast skum och tillsätt sedan sockerblandningen lite i taget och slutligen färg i önskad mängd. Vispa till en fast, seg maräng.

  5. Tillsätt mandelmjöl och florsockerblandningen i marängen och blanda försiktigt med en slickepott. Blanda tills smeten är slät och något glansig.

  6. Spritsa så stora eller små macarons som du önskar. Tänk på att smeten flyter ut efter man har spritsat dom. Jag brukar spritsa macaronsen (med en rund tyll 6mm) lika stora som en mellanting mellan 10kr och 1 kr mynt.

  7. Låt macaronsen stå i ca.15-20 minuter innan du bakar av dom.

  8. Baka av i 140 grader i 12-14 minuter. Macaronsen ska inte få färg utan precis bli genombakade.

  9. Spritsa ett litet klick tryffel på den släta sidan av macaronsskalet och lägg ett skal ovanpå som ett lock.

  10. Dekorera om du så önskar!



 

Tips

  1. Spritsa gärna macaronsen på en bakplåtsmatta av silikon. Om du använder dig av en varmluftsugn flyger macaronsen av från plåten om du bakar på bakplåtspapper. 
  2. Om du önskar, kan du dekorera macaronsskalen med frystorkade hallon när du har spritsat dom och innan du bakar av dom.
  3. Använd dig av pulverfärg. Flytande karamellfärg kan ändra konsistensen på macaronsen.