Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Möt Louise Wass, stipendiat i Svenska Kocklandslaget

Föregående Nästa
louisetårta_foodfolder.JPG

Louise Wass, konditor från Göteborg, är en av de fyra som blev tilldelad Malin Söderströms Stipendium och därmed fick en plats som stipendiat i Svenska Kocklandslaget.

Konditorn Louise Wass (24 år från Göteborg) är en av fyra kvinnliga framtidslöften som fick Malin Söderströms Stipendium. För Louise var det en naturlig övergång från att ha bakning som en hobby till att vilja utvecklas mer som konditor och att kunna ha bakning och desserter som yrke. Efter gymnasiet där hon läste ekonomi blev Louise lärling på ett bageri och konditori för att sedan gå vidareutbildning på YRGO och i december 2017 erhöll Louise sitt gesällbrev i bageri och konditori. Idag arbetar Louise på restaurang Imagine på Gothia Towers i Göteborg och gör desserter.Foto: Louise Wass privat


Som stipendiat i Svenska Kocklandslaget är Louise med konditorerna Sebastian Pettersson och Kasper Kleihs och hjälper till med de 6 desserter som de arbetar med till tävlingsmomentet kalla bordet. Främst arbetar Louise med olika små komponenter som ska vara med på desserterna.


Enligt Louise är det bästa med att jobba med mat att man alltid kan lära sig nya saker och hitta nya smakkombinationer. Louise arbetar gärna med säsongsbaserade råvaror men citron och lime är något som man nästan alltid kan smaka fram i hennes desserter. Det bästa med desserter enligt Louise är variationen och kreativiteten och att få göra vackra och fina desserter som gästerna uppskattar. Louise tycker lite extra mycket om att göra tårtor då man kan göra så många olika utseenden och smaker. "Sådant som inte syns utanpå som gömmer sig inne i tårtan!" Foto: Louise Wass


I köket är Louise styrka hennes lugn och att hon inte stressar upp sig. Inspiration får Louise från andra konditorer, kollegor, böcker och naturen och som förebilder har hon sin mamma, mormor, farmor och hennes storasyster som enligt Louise är enormt driven. På bilden nedan ser ni Louise med sin storasyster. Foto: Louise Wass privat


När Louise inte tränar med laget eller jobbar så umgås hon mycket med sin familj, fästman Jacob och vänner och för att citera Louise ”ofta blir det middagar med god mat i fokus”. Hemma är det mest Louise fästman som står för matlagningen och Louise bakar gärna bröd. Louise tycker även om att träna och röra på sig, det kan vara ett hårt pass på gymmet eller en promenad i Slottskogen.


Avslutningsvis frågade jag Louise var hon vill göra om ett par år och fick svaret: Det som gör mig lycklig och glad just då!


Vi på Foodfolder önskar Louise lycka till med stipendiatperioden på Svenska Kocklandslaget och vi ser framemot att följa din karriär framöver!


Läs även