
Saftig, söt och syrlig lingonkaka med smultäcke är den godaste kakan bakat med säsongens bär. Servera som den är eller med hemkokt vaniljsås.
Ingredienser
- Smet:
- 280 g strösocker
- 200 g ägg
- 430 g vetemjöl
- 15 g bakpulver
- 15 g vaniljsocker
- 400 g lingon
- 200 g gräddfil
- 200 g smör
- Topping:
- 60 g strösocker
- 100 g vetemjöl
- 40 g havregryn
- 3 g bakpulver
- 1 g salt
- 75 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med smulet (ingredienserna under topping). Väg upp ingredienserna för smulet (strösocker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, salt och smör i små tärningar) och blanda ihop allt till en smulig massa med händerna.
- Fortsätt med kakan. Väg upp ägg och socker i en bunke, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke samt smör och gräddfil i en kastrull.
- Smält smör tillsammans med gräddfil i en kastrull på låg värme och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt mjölblandningen och vänd ner det tillsammans med smör och gräddfil och blanda med en slickepott till en slät smet.
- Vänd ner hälften av lingonen i smeten.
- Häll ner smeten i en långpanna med bakplåtspapper i. Toppa med resten av lingonen.
- Baka av i 200 grader i 15 minuter.
- Ta ut kakan och lägg på smulet och baka av i ytterligare 10-15 minuter (eller tills smulet har fått en brun och fin färg).
- Låt svalna och servera.
Vaniljsås