Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Saftig lingonkaka med smultäcke

Föregående Nästa
lingonkakamedsmul_foodfolder.JPEG
Saftig, söt och syrlig lingonkaka med smultäcke är den godaste kakan bakat med säsongens bär. Servera som den är eller med hemkokt vaniljsås.

Ingredienser

  • Smet:
  • 280 g strösocker
  • 200 g ägg
  • 430 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 15 g vaniljsocker
  • 400 g lingon
  • 200 g gräddfil
  • 200 g smör
  • Topping:
  • 60 g strösocker
  • 100 g vetemjöl
  • 40 g havregryn
  • 3 g bakpulver
  • 1 g salt
  • 75 g smör

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Börja med smulet (ingredienserna under topping). Väg upp ingredienserna för smulet (strösocker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, salt och smör i små tärningar) och blanda ihop allt till en smulig massa med händerna.

  3. Fortsätt med kakan. Väg upp ägg och socker i en bunke, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke samt smör och gräddfil i en kastrull.

  4. Smält smör tillsammans med gräddfil i en kastrull på låg värme och låt svalna.

  5. Vispa ägg och socker pösigt.

  6. Tillsätt mjölblandningen och vänd ner det tillsammans med smör och gräddfil och blanda med en slickepott till en slät smet.

  7. Vänd ner hälften av lingonen i smeten.

  8. Häll ner smeten i en långpanna med bakplåtspapper i. Toppa med resten av lingonen.

  9. Baka av i 200 grader i 15 minuter.

  10. Ta ut kakan och lägg på smulet och baka av i ytterligare 10-15 minuter (eller tills smulet har fått en brun och fin färg).

  11. Låt svalna och servera.


 


Vaniljsås