Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En kryssning i matens tecken

Föregående Nästa
VLLax_foodfolder.JPG (1)

Viking Line har ett samarbete med Svenska Kocklandslaget med syfte att vidareutveckla matupplevelsen på deras fartyg. Landslaget har bland annat skapat nya menyer och rätter samt inspirerat och fortbildat restaurang- och kökspersonalen. Jag passade på att åka på en kryssning till mitt älskade Helsingfors och testa de olika restaurangalternativen ombord. Maten var vällagad av bra råvaror, vacker och med nordiska smaker som föll både vuxna och barn i smaken.

En kryssning med fokus på mat och njutning är ett perfekt alternativ för ett litet avbrott i vardagen.  Jag älskar vällagad mat och reser gärna för att upptäcka nya matupplevelser och skaffa nya matminnen. Viking Line har inlett ett långsiktigt samarbete med Svenska Kocklandslaget för att förhöja matupplevelsen ombord på deras fartyg och jag ville passa på att testa hur maten är ombord. På bilden nedan ser ni Tommy Eriksson (till vänster) Fredrik Andersson, Team Manager (till höger). Bläddra längre ner i inlägget för att läsa en kortfattad sammanställning på finska.Många kopplar en kryssning till hög alkoholkonsumtion och karaokebarer. Visserligen finns det också där men man kan även välja att göra som jag och boka en lite bättre hytt och ha maten som aktivitet under kvällen. Den här gången reste jag med mina barn och för oss funkar det jättebra att sitta och njuta av maten när det finns små aktiviteter som ritböcker och kortlek när väntan på maten känns för lång. Vi bodde i en LUX Seaside Premium hytt med balkong ut mot havet. Hytten låg högst upp på däck 11, dit man behöver använda sin hyttnyckel för att komma in. Därmed är det mycket tyst i korridorerna och en god nattsömn är garanterad. Hytten kändes som ett hotellrum och det var mycket skönt att ha en balkong för att slippa den instängda känslan som jag lätt kan få ombord och vilken utsikt det var från hytten! I hytten fanns det även tv och mysiga morgonrockar att byta om till. Jag skulle gärna vilja åka igen på en varm och solig dag och sitta på balkongen sent in på kvällen och njuta av den fina utsikten som Stockholms skärgård har att erbjuda. 

Vi valde att testa både den traditionella buffén och No Name Restaurant med en avsmakningsmeny om 7 eller 9 rätter. Vi åt på buffé på väg till Helsingfors och den erbjuder mycket god och vällagad mat där man kan garanterad hitta sin favoritmat. Mycket grönsaker är ett stort plus på buffén! Läs mer om buffén här som Kocklandslaget har kombinerat. Buffén erbjuder även en mycket bra vinlista med många bra viner som man kan få på glas. I buffén finns många rätter som både barn och vuxna gillar och därför blir det en trevlig matupplevelse att tillsammans med barn gå och välja mat och introducera nya smaker/smakkombinationer för barn. Maten är även fint uppdukad varför det är trevligt att gå och välja mat som lockar ögat. Personalen var snabba på att fylla på maten och plocka undan så att det hela tiden såg trevligt ut både vid buffén och på gästernas bord. Personalen var lätta att få kontakt med och bemötte oss alltid på ett mycket positivt sätt.På hemresan åt vi en 7-rätters avsmakningsmeny på No Name Restaurant. Ett begränsat antal platser i en avskild del på restaurangdäcket. Vi uppskattade mycket att få sitta och äta i lugn och ro även om det var folk i rörelse strax utanför restaurangen.Rätterna på No Name var både vackra att titta på, med fina smaker och smakkombinationer där kockarna har tagit vara på närproducerade ingredienser och smaker som vi är vana vid dock i nytappning. 

Menyn bestod av mycket grönsaker och fisk vilket gjorde att man orkade äta sig genom hela menyn. Till avsmakningsmenyn kan man även välja att köpa passande vinmeny. Priset för en 7-rätters avsmakningsmeny är 371 kronor och 437 kronor för 9-rätters om man köper på förhand och något dyrare om man köper ombord. Vinmenyn ingår inte i priset. 
Jag som dessertälskare blev väldigt glad över två fantastiska dessereter. Kolasåsen i den första desserten med lingonsorbet var fantastiskt god. Kombinationen iskall, syrlig lingonsorbet och en len, varm kolasås var kanske inte en överraskning men balansen mellan det söta och syrliga var perfekt!


No Name Restaurant är värt ett besök om man vill få mycket god mat till ett mycket förmånligt pris. Bra service och goda viner förhöjer besöket ytterligare. Efter den fina matupplevelsen tog vi hissen upp till hytten, bytte om till morgonrockar och tittade lite på tv innan vi alla somnade gott.Vi avnjöt frukost med havsutsikt på Food Garden med bordsservering av kaffe, te och varmchoklad samt för de som ville lyxa till det fanns det även mousserande vin. Frukosten var som ett hotellfrukost med en blandning av svenska och finska rätter. Sammantaget gick kryssningen väldigt fort och matupplevelsen var mycket positiv för oss allihopa. 


Viking Line terminalen i Helsingfors ligger mycket centralt med cirka 10 minuters promenad från centrumet. Det går även spårvagn med jämna mellanrum som tar en till stan på nolltid. 


Viking Line tarjoaa risteilyn hyvän ruoan merkissä myös vaativille matkustajille. Viking Linen yhteistyö Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa keskittyy kehittämään matkustajien ruokakokemusta sekä henkilökunnan inspiroimista ja jatkokolutusta.


Minä kävin Tukholma-Helsinki risteilyllä perheeni kanssa ja risteilyn tarkoitus oli nauttia, sekä yhteisestä ajasta että hyvästä ruoasta. Yövyimme parvekkeellisessa Lux Seaside Premium hytissä kannella 11, minne pääsee ainoastaan hyttikortilla. Kansi 11 oli erittäin hiljainen ja hyvä yöuni hyvissä sängyissä oli täten mahdollinen. Parvekkeellinen hytti on varsinkin kesäaikaan mahtava kokemus. Voin kuvitella miten ihana on istua ja katsoa sekä auringonlaskua sekä -nousua parvekkeelta lämpimässä kesätuulessa!


Matkalla Helsinkiin Tukholmasta söimme illallista buffet ravintolassa. Buffetista löytyi meille kaikille mieleistä ruokaa ja viinilista tarjosi hyvälaatuisia viinejä kohtuuhintaan sekä laseittain että pullossa. Ruokien asettelu ja vihannesten runsaus buffetissa oli sekä silmänruokaa että meidän makuun. Matkallla Helsingistä Tukholmaan söimme 7 lajin maistelumenun ravintolassa No Name Restaurant. Ravintola sijaitsee muiden ravintoiden joukossa ravintolamaailmassa, mutta hieman erillään muista ravintoloista ja meille se oli erittäin mieleinen valinta. Saimme syödä ja nauttia ruoasta rauhassa ja keskittyä olemaan toistemme kanssa. Ruoka on skandinaavisen raikasta, kevyttä ja yksityskohtiin on kiinitetty erityisesti huomiota. Hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan! Maistelumenun lisäksi voi myös ostaa erillisen viinipaketin, joka soveltuu jokaiseen ruoka-annokseen. Meille risteily oli nautinnollinen kokemus ja vietimme kaiken ajan joko ravintolassa syöden tai hytissä maisemia katsellen (talviaikaan matkustaessa se aika jäi valitettavasti lyhyeksi) ja elokuvia katsellen. Oli kiva päästä perille Helsinkiin ja Tukholmaan hyvin levänneenä ja herkulliset makumuistot mielessä. 


Inlägget är skrivet i stolt samarbete med Viking Line. Yhteistyössä Viking Linen kanssa.