Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Julgodis

Föregående Nästa
julkola_foodfolder.JPG
Imorgon söndag är det första advent och dags att börja med julgodistillverkningen! Här bjuder jag på mitt favorit julgodisrecept, smörkola. Den är magiskt god!

Ingredienser

  • Smet:
  • 100 g smör
  • 200 g vispgrädde
  • 300 g strösocker
  • 150 g ljus sirap
  • 10 g vaniljsocker

Gör så här:


  1. Väg alla ingredienserna.

  2. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

  3. Rör ner vispgrädde, socker, sirap och vaniljsocker. 

  4. Rör om då och då och koka till önskad hårdhet:


          116 grader= mjuk, seg kola


          122 grader= mjuk kola, något hård yta


          140 grader= hård kola, något segt i mitten


          160 grader= karamellfast


5. Häll smeten i en ungsfast form som du har plastat med plastfolie och låt stelna, helst över natten i rumstemperatur.


6.  Skär upp kolan i önskad storlek och linda in i smörgåspapper/bakplåtspapper.


Kolan förvaras i rumstemperatur och den håller i minst 4 veckor.