Imorgon söndag är det första advent och dags att börja med julgodistillverkningen! Här bjuder jag på mitt favorit julgodisrecept, smörkola. Den är magiskt god!
Ingredienser
- Smet:
- 100 g smör
- 200 g vispgrädde
- 300 g strösocker
- 150 g ljus sirap
- 10 g vaniljsocker
Gör så här:
- Väg alla ingredienserna.
- Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
- Rör ner vispgrädde, socker, sirap och vaniljsocker.
- Rör om då och då och koka till önskad hårdhet:
116 grader= mjuk, seg kola
122 grader= mjuk kola, något hård yta
140 grader= hård kola, något segt i mitten
160 grader= karamellfast
5. Häll smeten i en ungsfast form som du har plastat med plastfolie och låt stelna, helst över natten i rumstemperatur.
6. Skär upp kolan i önskad storlek och linda in i smörgåspapper/bakplåtspapper.
Kolan förvaras i rumstemperatur och den håller i minst 4 veckor.
- julgodis
- första advent
- jul
- godis
- kola
- kola temperatur
- smörkola
- smörkola recept
- kola recept
- recept julgodis
- bästa julgodiset
- bästa smörkolan
- bästa kolan
- foodfolder
- elina dessertmästarna
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- konditor
- konditori
- egen godis
- egen julgodis
- socker
- smör
- grädde
- julgodis recept
- godaste kolan
- godaste smörkolan
- godaste julgodiset
- mitt favoritgodis