Följ med bakom kulisserna på Svenska Kocklandslagets varmköksträning där de på 6 timmar ska laga världens godaste trerätters middag för 110 personer.
Kocklandslaget tävlar i Culinary World Cup i november 2018 där de ska ställa ut ett kallt bord (som bedöms utifrån utseende, inget är ätbart då allt är doppat i gelé) och de ska även servera en trerätters middag för 110 gäster. Samtliga rätter bedöms av en jury bestående av 6 domare som betygsätter rätterna utifrån smak, utseende, utförande och hur laget samarbetar i köket.
Fredrik Andersson
Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson valde ut sitt lag i mars 2017 och har sedan dess arbetat och tränat på både de kalla och varma rätterna som de avser att ställa ut och servera i tävlingen. Redan nu i augusti ska Kocklandslaget lämna in sina tävlingsbidrag för det varma köket till juryn med bilder och recept på samtliga rätter. I och med det har Kocklandslaget endast drygt två månader kvar att sätta menyn.
Kocklandslagets tema är ”Curious by nature” där inspiration hämtas från naturen och naturens råvaror används med respekt. Matsvinn är ett högaktuellt ämne och i tävlingen är målet för Kocklandslaget att hela råvaran används för att minska matsvinnet. Det är nämligen så att juryn tar hänsyn till hur mycket råvaror som hamnar i soporna. Samtliga sopor vägs och mängden matavfall påverkar poängsättningen.
Jimmi Eriksson
I tävlingen har laget 6 timmar på sig att förbereda en trerättersmiddag för 110 personer. Laget har sedan ett år tillbaka tränat på både tid och innehåll på sin middag. Samtliga ingredienser till middagen får vägas i förväg men ingenting får lagas förrän tidtagningen börjar. Nyligen utsåg Kocklandslaget Jimmi Eriksson till den operativa lagkaptenen för laget. Jimmis uppgift under tävlingen är att kommunicera med tävlingsledningen och domarna. Jimmi ser även till att arbetet i köket flyter på som det ska enligt planen. Fredrik Andersson är Team Manager som inte får coacha laget alls under pågående tävling. Fredrik får endast stå på avstånd och titta på och därför behöver laget ha en lagkapten som är aktiv i arbetet.
Jimmi Eriksson, Daniel Haynes och Ola Wallin
Kocklandslaget tränar tillsammans 6 dagar i månaden men samtliga lagmedlemmar förväntas träna på egen hand i minst 20 timmar i veckan. När jag har varit med på Kocklandslagets träningar möter jag ofta trötta men otroligt motiverade lagmedlemmar. Jag fascineras över deras lagkänsla och att de hela tiden stöttar och peppar varandra. Varje gemensam träning avslutas med en upplagning för 110 st inbjudna gäster som får äta och betygsätta menyn. Kocklandslaget läser sedan igenom samtlig feedback och tar till sig förbättringsförslag och ändrar det som de tycker kan bli bättre. Planeringen för nästa träning börjar därmed redan när den pågående träningen är igång.
Sebastian Pettersson och Ola Wallin
Kocklandslaget har tränat mycket på samarbete och logistik i köket då det är det som fäller avgörandet. Det är mycket intressant att se hur dessa kompetenta kockar och konditorer arbetar mycket metodiskt och organiserat samt att all träning har svetsat gruppen samman. Visserligen kan även de bli stressade men jag har inte kunnat märka något tjafs eller hopplöshet. Mestadels är det relativt tyst i köket och fullt fokus på matlagning. Under service är det snabbare tempo i köket men fortfarande fullt fokus på genomförandet. Det är sällan som någon tappar något, eller gör fel, bränner något eller skär sig. Det må vara självklart för kockarna och konditorerna men för oss som inte ser det dagligen är det intressant att observera sådant.
Henric Herbertsson
Den stora utmaningen är att laga mat som ska falla den internationella och kräsna juryn i smaken. Sverige ligger generellt högt upp på den internationella gastronomikartan och förhoppningarna är höga och Kocklandslaget tränar för inget annat än guld. För att bli bäst krävs ju mycket tid och hängivenhet och det har samtliga medlemmar i Kocklandslaget.
Under själva tävlingen är det viktigt att allt går enligt planen och att man inte bränner något då det inte finns några extra råvaror att börja om rätten med.
Sebastian Pettersson, Frida Bäcke och stipendiaten Louise Wass
Stipendiaten My Segelström
Till sitt stöd har Kocklandslaget fyra duktiga stipendiater, vilka bland annat hjälper till med bland annat att ta tid på varje moment som utförs. De utför anteckningar på det som sker under träningen för att se vad som kan göras bättre eller på ett mer effektivt sätt framöver.
Före Culinary World Cup i november kommer Jimmi Eriksson och Frida Bäcke att tävla i Global Chef och Global Pastry Chef i Kuala Lumpur i juli. Vi på Foodfolder önskar Jimmi och Frida stort lycka till med de sista träningarna inför tävlingen i juli!
Läs även om Ola Wallin, Kalle Bengtsson och Louise Wass.
Anders Karlsson och Signe Åberg bjuder på ett fantastiskt gott recept
- Svenska Kocklandslaget
- kocklandslaget
- curious by nature
- varmköksträning kocklandslaget
- varmkök kocklandslaget
- culinary world cup 2018
- culinary world cup
- Fredrik Andersson
- fredrik andersson svenska kocklandslaget
- ola wallin
- daniel haynes
- anders karlsson
- jimmi eriksson
- henric herbertsson
- kalle bengtsson
- frida bäcke
- josefin gauffin
- kasper kleihs
- krister dahl
- louise wass
- my segelström
- sara danielsen
- signe åberg
- Bake my breath away
- foodfolder
- blogg bakom kulisserna på svenska kocklandslaget
- kock
- kock vm