
Idag är det kladdkakans dag och det ska vi fira, eller hur? Kladdkaka är nog den vanligaste kakan som serveras på alla fik i Sverige. Min variant av kladdkaka är en lyxigare variant. För varför ska man inte lyxa till det på en "vanlig" måndag?!
Ingredienser
- Smet:
- 100 g vispgrädde 40% fett
- 0,5 st vaniljstång
- 150 g mörk choklad
- 100 g smör
- 50 g muscovadosocker
- 80 g strösocker
- 50 g äggula
- 50 g ägg
- 3 g salt
- 150 g vetemjöl
- 15 g mörk rom (valfritt)
- 0,5 st apelsin (skal och saft
- Topping:
- 200 g vispgrädde 40% fett
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Koka upp grädde och vaniljstång och låt dra i minst 15 minuter.
- Vispa ihop äggula, ägg, muscovadosocker och strösocker.
- Värm upp grädden igen och ta bort från plattan.Ta bort vaniljstången och tillsätt choklad och smör.
- Blanda väl och mixa sedan med en stavmixer till en slät tryffel.
- Tillsätt tryffeln i ägg- och sockerblandningen och rör ner mjöl och salt med en slickepott.
- Smaksätt med rom och/eller skal och saft av en halv apelsin och blanda väl.
- Bred ut smeten jämt på en tårtring med löstagbar botten.
- Baka av i mitten av ugnen i 180 grader i ca. 12-15 minuter.
- Servera med lättvispad grädde. Mums!
- kladdkaka
- godaste kladdkakan
- lyxig kladdkaka
- kladdkaka med choklad
- kladdkaka med rom
- kladdkaka med apelsin
- rom
- apelsin
- mörk choklad
- chokladtryffel
- mörkchokladtryffel
- foodfolder
- bakemybreathaway
- Bake my breath away
- elina dessertmästarna
- elina bake my breath away
- recept kladdkaka
- recept kladdkaka med choklad
- kladdkakans dag
- kladdkakans dag 2016