Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Idag är det kladdkakans dag!

Föregående Nästa
kladdkakarom_foodfolder.jpg
Idag är det kladdkakans dag och det ska vi fira, eller hur? Kladdkaka är nog den vanligaste kakan som serveras på alla fik i Sverige. Min variant av kladdkaka är en lyxigare variant. För varför ska man inte lyxa till det på en "vanlig" måndag?!

Ingredienser

  • Smet:
  • 100 g vispgrädde 40% fett
  • 0,5 st vaniljstång
  • 150 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 50 g muscovadosocker
  • 80 g strösocker
  • 50 g äggula
  • 50 g ägg
  • 3 g salt
  • 150 g vetemjöl
  • 15 g mörk rom (valfritt)
  • 0,5 st apelsin (skal och saft
  • Topping:
  • 200 g vispgrädde 40% fett

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Koka upp grädde och vaniljstång och låt dra i minst 15 minuter.

  3. Vispa ihop äggula, ägg, muscovadosocker och strösocker.

  4. Värm upp grädden igen och ta bort från plattan.Ta bort vaniljstången och tillsätt choklad och smör.

  5. Blanda väl och mixa sedan med en stavmixer till en slät tryffel.

  6. Tillsätt tryffeln i ägg- och sockerblandningen och rör ner mjöl och salt med en slickepott.

  7. Smaksätt med rom och/eller skal och saft av en halv apelsin och blanda väl.

  8. Bred ut smeten jämt på en tårtring med löstagbar botten.

  9. Baka av i mitten av ugnen i 180 grader i ca. 12-15 minuter.

  10. Servera med lättvispad grädde. Mums!