Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Kladdkaka med saltrostade mandlar och chokladbitar

Föregående Nästa
kladdkakamandelchoklad_foodfolder.JPG
Den här kladdkakan med saltrostade mandlar och chokladbitar är en väldigt enkel men fin kladdkaka. Sältan från mandlarna förhöjer chokladsmaken och balanserar sötman och chokladbitarna ger en lyxigare känsla för kladdkakan. På tisdag (7:e november) är det kladdkakans dag och det firar jag i alla fall med den här underbara kladdkakan.

Ingredienser

  • Smet:
  • 100 g smör, smält
  • 100 g ägg
  • 270 g strösocker
  • 200 g vetemjöl
  • 60 g kakao
  • 8 g vaniljsocker
  • 2 g salt
  • Topping:
  • 40 g mörk choklad
  • 40 g valenciamandlar med skal

Gör så här:


Om du inte hittar Valenciamandlar med skal i din butik kan du göra saltrostade mandlar så här:


Saltrostade mandlar



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Dela mandlarna på hälften och lägg de i en liten bunke. Häll över lite (obs, verkligen bara lite) olivolja och havssalt och blanda noga. Rosta 5 minuter i taget och rör runt. Mandlarna är klara när de har fått lite färg. Tänk på att mandlarna rostas mer när du bakar av kladdkakan. 


Kladdkakan



  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (ca. 20cm i diameter).

  3. Väg upp alla ingredienser. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

  4. Smält smöret på låg värme.

  5. Vispa ägg och socker pösigt med en visp. Använd inte en elvisp.

  6. Tillsätt det smälta smöret.

  7. Sikta de torra ingredienserna i smeten genom en sil och rör ner i smeten med en slickepott. Blanda till en jämn smet. 

  8. Häll över smeten i formen.

  9. Toppa med chokladbitar och mandlar. 

  10. Baka av i 200 grader i mitten av ugnen i 15 minuter. 

  11. Låt svalna och pudra lätt med florsocker. Servera kladdkakan med lättvispad grädde.


 Gott till

Tips

Här hittar du även andra varianter på kladdkaka

Kladdkaka med karamellfrosting

Kladdkaka