Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Godaste kärleksmums

Föregående Nästa
Kärleksmums_Foodfolder.JPG
Det här receptet fick jag av min barndomsväninna Ilona år 1992, dvs 24 år sedan! Jag har bakat med receptet säkerligen tusentals gånger så jag kan lova er att de är goda. Jag tycker inte att botten på kärleksmumsen ska vara så tjock utan den ska vara lagom tunn så att frostingen inte försvinner i smakupplevelsen. Dessa är perfekta att frysa in och ta fram när man får oväntat besök eller när man bara vill äta något gott... Och med ett glas kall mjölk till är de ju så goda!

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 st ägg
  • 290 g socker
  • 270 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 150 g smör
  • 20 g kakao
  • 10 g vaniljsocker
  • 150 g mjölk
  • Frosting:
  • 300 g florsocker
  • 40 g smör
  • 5 g vaniljsocker
  • 15 g kakao
  • 75 g starkt kaffe, tex espresso
  • Topping:
  • 50 g riven kokos eller strössel

Gör så här:

Botten


1. Sätt på ugnen på 200 grader.


2. Smält smöret på låg värme och låt det svalna. Ta 4 matskedar smör i en separat kopp/behållare och spara till frostingen.


3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.


4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke.


5. Vänd ner mjölblandningen och häll i både mjölk och det avsvalnade smöret. Försök att blanda så lite som möjligt för att behålla luftigheten i smeten.


6. Häll ner smeten på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten av ugnen i ca. 15 minuter.


7. Låt botten svalna innan du breder på frostingen, annars smälter frostingen.


 Frosting


1. Blanda florsocker, vaniljsocker och kakao.


2. Tillsätt kaffe och smör och blanda till en lagom tjock frostingn. Frostingen ska inte vara rinnig.


3. Bred på botten och strö över riven kokos eller strössel.


4. Låt frostingen stelna helt innan du skär kärleksmumsen i bitar. 


ps. Tagga gärna era bilder med #foodfolder och #bakemybreathaway om ni bakar med mina recept! Det vore jättekul att se era bakverk!


Kärleksmums

Tips

1. Använd dig av rumstempererade ägg för bästa resultat!

2. Om du vill ha tjockare botten, använd dig av en långpanna och fordra det med bakplåtspapper.