Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Kalle Bengtsson, från yrkessoldat till Årets Konditor

Föregående Nästa
foodfolder-kallebengtsson.jpg

Kalle Bengtsson visste sedan barnsben att han ville arbeta med matlagning. Efter att ha arbetat ett antal år som kock blev Kalle förvärvad som yrkessoldat för att sedan år 2017 bli Årets Konditor. Läs vidare för hela intervjun.

I gymnasiet gick Kalle hotell- och restauranglinjen och efter ett antal år som kock blev han erbjuden en tjänst som yrkessoldat av hans gamla förband Livregementets husarer, K3 och tjänstgjorde 12 månader som beredskapssoldat och därefter 7 månader i Afghanistan.  Efter tiden i Afghanistan valde Kalle att återgå till sin passion, sötsaker,  som han upptäckte under åren som kock.  Åren 2009-2010 gick Kalle komvuxutbildningen för bageri och konditori på Burgården i Göteborg och har sedan dess arbetat som konditor och vann tävlingen Årets Konditor 2017. Idag arbetar Kalle på Gothia Towers i Göteborg, driver sitt egna bolag Kalle Konditor AB och tävlar med Svenska Kocklandslaget sedan 2013. Nedan ser ni Kalles tävlingsbord från Årets Konditor 2017. Foto: Elina Kantelinen Brandt/Bake my breath away


I Kocklandslaget är Kalle Head Pastry Chef och ansvarar för chokladskulpturen som är ett tävlingsmoment i Culinary World Cup. Just choklad är Kalles favoritråvara att arbeta med då den är en så intressant och komplex råvara samt för att den kan användas på så många olika sätt. 


Det militära handlar mycket om disciplin och noggrannhet och noggrannhet har blivit Kalles styrka som konditor. Som konditor måste man vara mycket noggrann och exakt varför det är förståeligt att Kalle nämner våg som hans favoritredskap i köket! I tävlingssammanhang säger Kalle att det viktigaste är att vara envis och att aldrig nöja sig men samtidigt måste man vara prestigelös för att kunna lyckas med samarbetet i köket och i laget.


För den personliga utvecklingen som konditor är andra duktiga konditorkollegor en inspirationskälla för Kalle och att ständigt lära sig nya saker inom konditori samt se folk bli glada av det han skapar motiverar Kalle att utveckla sina konditorkunskaper.  


Kalle nämner att hans arbete är hans hobby och därmed blir Kocklandslaget en naturlig förlängning av det. Kocklandslaget är som en livsstil där han får umgås med likasinnade och med de resurser som finns inom och för laget kan han utvecklas som yrkesman.


På fritiden umgås Kalle med sin sambo Hanna och hunden Brutus samt kör motorcykel och fikar helst Marits datakaka. På bilden nedan ser ni Kalle och Hanna på en middag. 


 


Foto: Kalle Bengtsson privat


Jag vill tacka dig Kalle för din tid och vi på Foodfolder vill önska dig och laget ett stort lycka till på VM i november!


 


Foto (porträtt): Per Erik Berglund/Znapshot AB