
Ingredienser
- Botten:
- 200 g Ägg
- 100 g Socker
- 100 g Vetemjöl
- 5 g Vaniljsocker
- 2,5 g Bakpulver
- Topping:
- 200 g Vispgrädde
- 500 g Jordgubbar
- Fyllning 1:
- 500 g Mjölk 3% fett
- 50 g Socker
- 0,5 st Vaniljstång
- 120 g Äggula
- 75 g Socker
- 40 g Maizena
- 25 g Smör
- Fyllning 2:
- 350 g Rabarber
- 1 st Vaniljstång
- 2 st Stjärnanis
- 100 g Gin
- 50 g Muscovado socker
- 50 g Socker
Gör så här:
1. Anslag (tårtbotten)
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker fluffigt och tills smeten är vit.
3. Sikta mjölet och tillsätt bakpulver och vaniljsocker.
4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen. Gör stora rörelser när du vänder ner mjölet för att behålla fluffigheten i smeten.
5. Baka av i ca. 20 minuter eller tills anslaget har fått en fin gyllenbrun färg och kanterna börjar släppa.
6. Vänd anslaget upp och ner på en gång så att du får ett platt och fint anslag.
2. Crème diplomat
Låt dig inte luras av de fina namnen. Ofta är det enklare än vad man tror att göra det. Som i det här fallet är crème diplomat så enkelt som en blandning av vaniljkräm och lätt vispad grädde.
1. Gör vaniljkräm enligt receptet i ett tidigare inlägg. Se länken nedan.
2. Vispa grädden lätt. Grädden ska vara precis vispad, inte tjock.
3. Vänd ner vaniljkrämen (ca. 350 g eller så mycket/lite du önskar ha vaniljkräm i) i vispgrädden, plasta in bunken och ställ in i kylen.
4. Ha vaniljkrämen kvar i en spritspåse, den behövs till tårtan.
3. Rabarberkompott
1. Skala rabarbern och skär bitar av den.
2. Låt rabarbern puttra med socker, vaniljstång, stjärnanis och gin tills den är tillräckligt tjock. Tänk att du ska kunna ha den i tårtan utan att den rinner ut.
3. Ta bort stjärnanisen och vaniljstången.
4. Låt svalna.
4. Tårtan
1. Dela anslaget i 3 lika stora delar.
2. Ta den nedersta delen av anslaget och vänd den med den bruna sidan uppåt. Spritsa en ring av vaniljkräm runt den första anslagsdelen. Bred ett så tunt eller tjockt lager av rabarberkompott som du önskar på anslaget innanför vaniljkrämsringen. Vaniljkrämsringen gör att kompotten inte flyter ut samt fungerar som klister för att hålla anslaget på plats.
3. Ta den översta delen av anslaget och lägg den på rabarberkompotten med den bruna sidan neråt. Spritsa en ring av vaniljkräm runt anslaget. Fyll ringen med crème diplomat.
4. Ta den sista delen av anslaget och ställ den på crème diplomat lagret. Bred crème diplomat på hela tårtan (inklusive sidorna).
5. Dekorera tårtan med jordgubbar.
6. Låt tårtan vila i minst en timme i kylen före servering.
7. Njut av tårtan med dina nära och kära och ta vara på stunden!
4. Spritsa en ring av vaniljkräm
2. Vänd den nedersta upp och ner så att den bruna ytan hamnar uppåt.
Tips
1. Anslaget går bra att baka och frysa in. De blir saftigare och godare om de fryses in.
2. Kompotten kan du också göra exempelvis dagen innan för att spara tid.
3. Vaniljkräm och vispgrädde är känsliga råvaror. Ha dom alltid i kylskåpet när du inte använder dom.
4. Jag använder mig alltid av tårtringar. Man får väldigt fina och jämna anslag.