Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Jordgubbsglass

Föregående Nästa
IMG_2668.PNG
Glass hör definitivt till sommaren och helst i stora lass. Att göra egen glass är jätteenkelt och det är så otroligt gott med hemmagjord glass! Varför inte duka upp en glassbuffé på midsommarafton?

Ingredienser

 • Smet:
 • 400 g mjölk, 3% fett
 • 200 g vispgrädde, 40% fett
 • 150 g strösocker
 • 90 g äggula
 • 2 g salt
 • 200 g jordgubbar, färska eller frysta

Gör så här:

Tips! Använd laktosfri grädde och mjölk om du vill göra laktosfri glass! 1. Väg upp alla ingredienser.

 2. Ha äggulorna i en bunke.

 3. Koka upp mjölk, grädde och strösocker.

 4. Häll över ca. hälften av den varma vätskan på äggulorna. Vispa hela tiden!

 5. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och värm den till 84 grader. Vispa hela tiden!

 6. Sila vätskan i en rostfri bunke och blanda i saltet. Låt svalna över natten i kylskåpet. Eller kyl ner glassbasen i ett vattenbad. Obs! Glassbasen måste gå ner i temperatur till 4-8 grader.

 7. Ha i jordgubbar och mixa till en slät smet med en stavmixer.

 8. Kör glassen i glassmaskinen.Jag gör min glass i en Wilfa Vanilje XL, en grym glassmaskin med kompressor. Den är mycket enkelt att använda och har en display som visar hur lång tid som är kvar. Glassmaskinen har tre olika funktioner att välja på: att köra glass, bara blanda eller bara hålla glassen kall. Tiden ställs automatiskt till 60 minuter men man kan lätt ändra tiden med ratten. Wilfa Vanilje XL har en bunke som rymmer 2 liter vätska. Den bästa mängden att köra enligt mig i maskinen är drygt 1 liter och då tar det ungefär drygt en halvtimme för glassen att bli färdig. Glassmaskinen är av rostfritt stål vilket gör den mycket hygienisk och lätt att rengöra. Alla lösa delar är också mycket enkla att diska för hand. Jag är ju van att köra glass i en stor glassmaskin av proffskvalité och kan verkligen rekommendera den här för hemmabruk. 


Nackdelarna med den här glassmaskinen är att den tar mycket plats och att man kan tycka att den är ganska dyr. Men tro mig, det är så bra att den definitivt är värd varenda krona och den håller i många, många år! 


Inlägget är skrivet i samarbete med Wilfa.

Tips

Testa även den magiska chokladglassen.