Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Jordgubbar med vaniljkräm

Föregående Nästa
dessertjordgubb_foodfolder.JPG
Nu är det säsong för jordgubbar och jag passar verkligen på att frossa i jordgubbar nu när de är som godast. Jordgubbar med hemmakokt vaniljkräm är magiskt gott!

Ingredienser

  • Kräm:
  • 500 g mjölk, 3% fett
  • 50 g strösocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 120 g äggula
  • 75 g strösocker
  • 40 g maizena
  • 25 g smör
  • Topping:
  • 500 g jordgbbar
  • Grönsaker:
  • 1 kruka(or) citronmeliss, eller annan färsk ört

Gör så här:



  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.

  2. Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena.

  3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g). 

  4. Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.

  5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.

  6. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills smöret har smält och krämen är len och fin.

  7. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.

  8. Spritsa vaniljkrämen i ett glas (eller annan skål) och lägg jordgubbar på vaniljkrämen. Dekorera gärna med ett blad citronmeliss eller annan färsk ört.

Tips

För att göra desserten laktosfri, byt bara ut grädden och smöret till laktosfria alternativ!