Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En njutfull helg i Helsingfors

Föregående Nästa
urbanablommor_foodfolder.jpg

Helsingfors är ett fantastiskt resmål för en avkopplande helg då flygtiden är så kort och ofta går det att hitta flygbiljetter runt 1000 kr tur och retur. Restaurangutbudet är brett och atmosfären är internationell och samtidigt väldigt mysig!


Den här gången åkte jag till Helsingfors för att upptäcka nya, bra restauranger och mysiga ställen att ta en drink på. Jag hann även på en morgonpromenad hitta en mycket härlig butik kallad Urban A (Skillnadsgatan 1-3) med en fantastiskt blandning av fina kläder, blommor och accessoarer samt en fantastiskt bokhörna med böcker från bland annat Cozy Publishing. Av allt det fina i butiken så hamnade det en bok om mat i min shoppingpåse, såklart! Jag ÄLSKAR fina böcker!Jag bodde, som vanligt, på hotel Lilla Roberts (Lilla Roberts gatan 1-3). Det finns många andra bra hotell i Helsingfors men jag väljer alltid Lilla Roberts för att rummen är stora, rena och riktigt bra. Frukosten är mycket god och servicen på hotellet är verkligen top notch. Sängarna på hotellet är stora och helt fantastiska, jag sover som en stock varenda gång jag sover där! Lilla Roberts är verkligen som ett hem hemifrån.
Första kvällen åt jag på restaurang Lönkka (Lönnrotsgatan 11). Deras fokus på närproducerad mat och dryck och ambitionen är hög men jag var inte helt övertygad. Servicen var mycket bra men det tog väldigt lång tid att få in maten och maten var bra, varken mer eller mindre. Jag skulle nog inte välja att äta middag där på en fredag eller lördagkväll. En spontanmiddag en vardagkväll kanske...
Rödbetsfalafeln var en intressant och lockande rätt på menyn men  tyvärr var de alldeles för hårt friterade och något brända. Jag var för trött efter en försenad flygning och efter den långa väntan på maten och orkade inte säga till...Kyckling med risotto var ett toppenval. Kyckling var perfekt lagad, saftig och smakrik!Halloumisalladen var den godaste rätten men kan man misslyckas med en halloumisallad? Det tror jag inte. Som jag skrev ovan, ambitionen är hög på Lönkka men de har en bit kvar för att nå till att bli en bra och mysig restaurang man vill besöka på en helg för en lång, god middag. Lunch på Brasserie Kämp (Norra Esplanaden 29) är alltid ett säkert kort. Bra service och mycket god mat av högkvalitativa råvaror. Deras hamburgare är riktigt god men den här gången valde jag en klassisk finsk fisksoppa. Den var jättegod och precis som en typisk finsk fisksoppa ska vara!En av de nyaste och säkerligen bästa restaurangerna i Helsingfors är Restaurant OX (Lilla Roberts gatan 13). Som de själva skriver på sin hemsida är deras mat vackert och gott. Det kan jag verkligen hålla med om! Restaurangen är väldigt liten och intim, servicen är snabb, personlig och mycket bra. Det är att rekommendera att ta någon av deras färdiga menyer då maträtterna på menyn är hyfsat små. Kuriosa är att två av grundarna till restaurangen äger även en av Helsingfors bästa bagerier Patisserie Teemu & Markus (Georgsgatan 25).
En magisk bräserad gös, vit sparris och hollandaise på brynt smör!En fantastisk dessert med stekt rabarber, breton kex och glass på fermenterad citron och cassis. Jag kan starkt rekommendera att äta middag på OX. Man går mätt och nöjd därifrån. Jag längtar redan att få äta middag där igen!I Helsingfors finns det många bra drinkställen med riktigt duktiga bartenders. En av mina favoritställen är Pastor (Skillnadsgatan 4). Jag var dunderförkyld under min resa till Helsingfors och på Pastor fick jag en specialare i form av en alkoholfri förkylningsdrink med ingefära. Den var verkligen magiskt god och mycket bra för min förkylning och dessutom väldigt vacker, eller hur?Restaurang The Cock (Fabiansgatan 17) har en mycket avskalad men väldigt trevlig uteservering. Ett riktigt skönt ställe att ta något litet att äta och njuta av en god drink i solen.Det finns många andra restauranger jag hade velat besöka men de får vänta till nästa gång jag åker till Helsingfors. Tre dagar är alldeles lagom att hinna äta gott, shoppa lite och vila. Jag är mer en turist som upplever mat än sevärdheter. För mig är mat storytelling. Tills nästa gång, kiitos Helsinki för att du bjöd på en njutfull helg!