Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Magiska hallonbullar med vaniljkräm

Föregående Nästa
hallonbullar_foodfolder.jpg
Vem är sugen på hallonbullar med vaniljkräm? De här bullarna är troligtvis dom godaste bullarna jag någonsin har ätit. Söndagar är bra bulldagar så sätt igång och baka!

Ingredienser

  • Kräm:
  • 300 g mjölk, 3% fett
  • 30 g strösocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 75 g äggula
  • 45 g strösocker
  • 25 g maizena
  • 15 g smör
  • Fyllning:
  • 200 g smör
  • 100 g farinsocker
  • 15 g vaniljsocker
  • Deg:
  • 300 g mjölk, 3% fett
  • 30 g jäst
  • 700 g vetemjöl special
  • 120 g smör
  • 120 g strösocker
  • 5 g salt
  • 10 g grovmalen kardemumma
  • 50 g ägg
  • Topping:
  • 200 g hallon
  • 7 g potatismjöl

Gör så här:


Vaniljkräm



  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.

  2. Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena.

  3. Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g). 

  4. Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.

  5. Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.

  6. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills smöret har smält och vaniljkrämen är slät och fin.

  7. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.


Vetedeg, steg 1



  1. Blanda alla ingredienser och kör i maskin först 5 minuter med långsam hastighet och sedan 10 minuter i något snabbare hastighet. Degen ska vara elastisk och slät.

  2. Ta upp degen och knåda den lite för hand och forma till en rund boll och lägg tillbaka i bunken. Täck bunken med plastfilm (eller en hushållshandduk) och låt jäsa i rumstemperatur eller i en avstängd ugn med bara lampan på i 30 minuter.


Passa på att göra fyllningen och preparera hallonen medan vetedegen jäser.


Vanilj- och sockerfyllning



  1. Vispa ihop rumstempererat smör, farinsocker och vaniljsocker med en elvisp till en slät fyllning.

  2. Låt stå i rumstemperatur.


Hallon



  1. Bläng hallonen i en bunke och blanda i potatismjöl. 


Vetedeg, steg 2



  1. Kavla ut degen som en stor rektangel ca. 4-5mm tjockt.

  2. Bred ut fyllningen jämt på hela degen.

  3. Vik först nedre delen av degen mot mitten och sedan övre delen mot mitten över den andra delen. Kavla degen så att den blir lite tunnare.

  4. Skär ca. 1 cm tjocka remsor av degen (en pizzaskärare funkar jättebra).

  5. Dra ut remsan lite, snurra remsan mot bordet genom att hålla i båda änderna och rulla åt olika håll.

  6. Forma till en rund, söt kringla.

  7. Lägg bullarna i bullformar på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 60 minuter. 

  9. Pensla bullarna med ägg och spritsa ca. 1 msk vaniljkräm i mitten och ha 2-3 hallon på vaniljkrämen.

  10. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (vanlig ugn 240 grader) och baka av (grädda) i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills bullarna har fått en fin, gyllenbrun färg.

  11. Låt svalna och pudra med florsocker.


 


 Testa även;