Vem är sugen på hallonbullar med vaniljkräm? De här bullarna är troligtvis dom godaste bullarna jag någonsin har ätit. Söndagar är bra bulldagar så sätt igång och baka!
Ingredienser
- Kräm:
- 300 g mjölk, 3% fett
- 30 g strösocker
- 0,5 st vaniljstång
- 75 g äggula
- 45 g strösocker
- 25 g maizena
- 15 g smör
- Fyllning:
- 200 g smör
- 100 g farinsocker
- 15 g vaniljsocker
- Deg:
- 300 g mjölk, 3% fett
- 30 g jäst
- 700 g vetemjöl special
- 120 g smör
- 120 g strösocker
- 5 g salt
- 10 g grovmalen kardemumma
- 50 g ägg
- Topping:
- 200 g hallon
- 7 g potatismjöl
Gör så här:
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
- Blanda äggula, socker (75 g) och Maizena.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och socker (50 g).
- Ta bort vaniljstången och häll mjölken i ägguleblandningen samtidigt som du vispar.
- Häll tillbaka mjölk och ägguleblandningen i kastrullen och koka upp tills vaniljkrämen börjar tjockna. Ta sedan direkt av kastrullen från plattan och fortsätt vispa.
- Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa tills smöret har smält och vaniljkrämen är slät och fin.
- Häll över vaniljkrämen i en spritspåse (eller en fryspåse) och kyl ner vaniljkrämen omedelbart i kallt vattenbad.
Vetedeg, steg 1
- Blanda alla ingredienser och kör i maskin först 5 minuter med långsam hastighet och sedan 10 minuter i något snabbare hastighet. Degen ska vara elastisk och slät.
- Ta upp degen och knåda den lite för hand och forma till en rund boll och lägg tillbaka i bunken. Täck bunken med plastfilm (eller en hushållshandduk) och låt jäsa i rumstemperatur eller i en avstängd ugn med bara lampan på i 30 minuter.
Passa på att göra fyllningen och preparera hallonen medan vetedegen jäser.
Vanilj- och sockerfyllning
- Vispa ihop rumstempererat smör, farinsocker och vaniljsocker med en elvisp till en slät fyllning.
- Låt stå i rumstemperatur.
Hallon
- Bläng hallonen i en bunke och blanda i potatismjöl.
Vetedeg, steg 2
- Kavla ut degen som en stor rektangel ca. 4-5mm tjockt.
- Bred ut fyllningen jämt på hela degen.
- Vik först nedre delen av degen mot mitten och sedan övre delen mot mitten över den andra delen. Kavla degen så att den blir lite tunnare.
- Skär ca. 1 cm tjocka remsor av degen (en pizzaskärare funkar jättebra).
- Dra ut remsan lite, snurra remsan mot bordet genom att hålla i båda änderna och rulla åt olika håll.
- Forma till en rund, söt kringla.
- Lägg bullarna i bullformar på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 60 minuter.
- Pensla bullarna med ägg och spritsa ca. 1 msk vaniljkräm i mitten och ha 2-3 hallon på vaniljkrämen.
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft (vanlig ugn 240 grader) och baka av (grädda) i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills bullarna har fått en fin, gyllenbrun färg.
- Låt svalna och pudra med florsocker.
Testa även;
- vetedeg
- bullar
- bulldeg
- baka bullar
- godaste bullarna
- bästa bullarna
- hallon
- vaniljkräm
- hallonbullar
- bullar med vaniljkräm
- bullar med hallon och vaniljkräm
- recept vaniljkräm
- recept bullar
- konditor
- bagare
- utbildad bagare
- utbildad konditor
- recept bagare
- foodfolder
- Bake my breath away
- elina bake my breath away
- bakblogg
- matbloggspriset
- folkets val
- matbloggspriset folkets val
- matkreatör elina
- matkreatör
- recept bake my breath away
- recept foodfolder
- baka
- baklycka
- jäst
- kronjäst
- eko
- ekologiskt
- höst
- sommar
- vinter
- vår
- fika
- fikarecept
- hembakat