Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Granskottssirap

Föregående Nästa
IMG_2264.JPG (1)
Underbar försommar, underbar natur! Naturen är så vacker just nu! Syrener, hägg och äppelträd blommar och det doftar magiskt. Jag var på en promenad med en vän häromdagen och trots att vi gick längs vattnet, var min blick långt in i skogen. Jag försökte se om jag kunde hitta harsyra, granskott eller kanske något annat fint. Det är ju så fantastiskt att kunna använda sig av det som finns i naturen. Där i skogen såg jag många fina granar med ljusgröna fina skott hängandes och ville göra granskottssirap. Dock så får man inte plocka granskott utan tomtägarens tillstånd (i det här fallet var det kommunens mark) så jag gick över till min granne och frågade henne istället om jag fick ta granskott från hennes gran. Och som ni ser, det gick alldeles utmärkt! Testa göra din egen granskottssirap, det är så gott! Och framförallt billigt att göra själv. Allt du behöver är en glasburk, socker, granskott och ett fönster med soligt läge... samt tid och tålamod...

Ingredienser

  • Sås:
  • 2 dl Granskott
  • 2 dl Ekologiskt rårörsocker

Gör så här:

1. Skölj av granskotten och låt de torka på hushållspapper om du ser synlig smuts (spindelnät eller småkryp).


2. Ta en glasburk och häll lite socker på botten och sedan lika mycket gränsskott. Varva så tills burken är full och se till att sista lagret är socker.


3. Ställ burken i ett soligt fönster och skaka om burken en gång om dagen.


4. Låt stå i ca. 2 veckor (eller det har blivit till sirap, det kan gå fortare om det är ett fönster med mycket sol).


5. Sila sirapen och förvara i en burk.


6. Njut av din alldeles egna närproducerade och ekologiska granskottssirap!


Granskott



Granskottssirap på burk


 


Testa även; 

Tips

Granskottssirap är jättegott som glaze på grillad kyckling eller att ringla över en kula vaniljglass!