Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Möt Fredrik Andersson, Team Manager Svenska Kocklandslaget och läs mer om hans passion för mat

Föregående Nästa
foodfolder-fredrik-andersson-pepparkaka.jpg

Fredrik Andersson har varit med i Svenska Kocklandslaget sedan år 2013 och i år valdes han till Team Manager. Till vardags arbetar Fredrik som Sous Chef på Gothia Towers i Göteborg. Jag fick möjligheten att träffa Fredrik och göra en intervju med honom. Läs mer om Fredriks passion för mat och baka hans underbara mjuka pepparkaka med lingon.


Foto på Fredrik Andersson: Per-Erik Berglund /Znapshot AB


 


Var är du född och uppvuxen och vilken maträtt kopplar du till din uppväxt och hemstad?


Jag är född och uppvuxen i Avesta i Dalarna. Något som jag alltid minns tillbaka till är farmors söndagsstek med gräddsås, vinbärsgelé, pressgurka & svartpepparstekta morötter med färskpotatis. Den smakupplevelsen har inspirerat mig väldigt mycket som matlagare.


Hur upptäckte du din passion för mat och matlagning?


Min mamma var dagmamma och lagade alltid husmanskost hemma varje dag. Så det var alltid intressant att hänga med i köket och se när maten lagades. Jag fick också hjälpa till när jag blev äldre och det gjorde att intresset föddes. När det var dags att välja gymnasieplats så valde jag Hotell & restaurang av den enkla anledningen att jag ville lära mig mer om matlagning. Jag lockades också väldigt mycket av lagarbetet bakom som krävs för att få en framgångsrik restaurang.


Vad är det bästa med ditt yrke?


Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv under min yrkeskarriär. Eftersom jag tävlat väldigt mycket har man ju ofta blivit bedömd och kritiserad vilket gjort att man fått lära sig hantera kritik och genom detta utvecklas. I tävlingssammanhang får man ju oftast väldigt konstruktiv kritik vilket jag tycker gett mig möjligheten att utvecklas.


Det bästa med att vara kock är att man aldrig blir fullärd. Det kommer nya spännande råvaror, tillagningstekniker och influenser hela tiden. Det gör att man aldrig kommer tröttna.


Hur beskriver du matglädje?


Matglädje för mig är när någon stoppar något i munnen, tuggar några tuggor och sedan spricker upp i ett leende och man ser välbefinnandet infinna sig. Då vet man att man lyckats.


Var hittar du inspiration till matlagning och vad är din favoritråvara att jobba med?


Jag gillar att resa och upptäcka nya kulturer. Jag hittar också mycket inspiration bland mina duktiga kollegor i branschen och genom tidningar, internet & böcker. Det är fullt i bokhyllan nu så jag behöver köpa mig en till eller sortera bort sådant som börjar bli gammalt. Lutar mer åt en till bokhylla… 


Min favoritråvara just nu är nog grönsaker i allmänhet. Jag gillar att bygga en rätt kring grönsaker för att sedan addera proteinet. Det är en utmaning att få grönsaker att lyfta.


Om du har tid över, lagar du mat helst själv eller går du på restaurang och vad äter du då helst?


Jag reser väldigt mycket i jobbet så jag lagar gärna en god middag hemma med goda vänner. Just nu lagar jag väldigt mycket nudlar i olika former med smakrika buljonger. Smakrikt, enkelt och fruktansvärt gott.


Slutligen är jag nyfiken på hur du firar jul i år och vad hör till ditt julbord?


I år kommer jag fira jul på Gran Canaria tillsammans med min familj. Vi väljer att åka utomlands i år då jag vet att det kommande året inför VM kommer bli riktigt tufft. Men vi ser till att få ett ordentligt julbord innan vi åker. Där äter jag gärna massor av sillar och fisk. Gillar alla härliga smaker och den salta fisken. Det viktigaste som alltid måste lösas på jul är min farmors mjuka pepparkaka med vaniljkräm och lingon vända i florsocker. Vi har ätit det på jul så länge jag kan minnas och jag gillar verkligen smaken av den smakrika kakan med krämen och de syrliga lingonen. Ett barndomsminne som jag gärna delar med andra. Kanske inte det man förknippar med jul som man gör med t.ex. ris a la malta men smakrikt, fräscht och trevligt. Receptet hittar du här.


Tack för din tid Fredrik och vi på Foodfolder önskar dig och dina lagmedlemmar stort lycka till med träningen inför VM i Luxemburg 2018!