Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Fredrik Andersson, Team Manager för Kocklandslaget

Föregående Nästa
KocklandslagetFA_foodfolder.jpg

Träffa Fredrik Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget. Visste ni att Kocklandslagets medlemmar förväntas lägga ner minst 20-40 timmar i veckan på träning? Och det är utöver deras vanliga jobb... Enligt Fredrik är det viktigt att träna mycket och samtidigt ha kul i köket för att lyckas i tävlingssammanhang. Läs mer om Fredriks roll som Team Manager och hur mycket i hans liv kretsar kring gastronomi.

Fredrik, vad består din roll som Team Manager för Svenska Kocklandslaget av?


Min roll är att sätta ihop och leda laget. Planera träningar, hålla kontakter med våra samarbetspartners, vara uppdaterad på regler och sköta kontakten med tävlingsledningen. Men också att vara ett bollplank för medlemmarna. Mitt arbete startar cirka 20 månader innan tävlingen med att börja förbereda laget på tävlingsuppgiften. På själva tävlingen i Luxemburg i november 2018 får jag fortfarande coacha i vårt ”egna” förberedelsekök på plats men när vi kommer till tävlingsarenan får jag bara på håll njuta av att se medlemmarna utföra det vi tränat på i under så lång tid. 


Vad är din styrka som lagledare?


Jag tror att jag uppfattas som en ledare som lyssnar och skapar rätt förutsättningar så att medlemmarna kan fokusera på sin huvuduppgift. Sen tror jag att erfarenheten har gjort att jag vet vilka ”minor” man gått på innan och kan undvika dom.


När jag har varit med på era träningar har jag observerat att det är mycket välorganiserat och harmoniskt i köket. Hur gick du tillväga för att välja ut lagmedlemmarna? 


Vi gjorde ett stort antal intervjuer och blandade det med att scouta intressanta skickliga kockar och konditorer. Sen satte vi oss tillsammans och pusslade ihop de vi trodde mest på utifrån deras erfarenhet och kunskap. Det viktiga är att hitta en bra mix av yrkesskicklighet så att man får med all kunskap som behövs. 


Hur lyckas man skapa ett så bra samarbete i köket som ni har?


När vi rekryterade detta laget försöka vi hitta en grupp människor som skulle funka tillsammans som grupp. Under intervjuerna valde vi bort dom som hela tiden pratade i ”jag” -form till fördel för dom som pratade om vad man ville åstadkomma med laget. Det är klart att alla ska utvecklas individuellt men ser man redan från början att det finns en styrka i att utvecklas som lag tycker jag att det finns en styrka man ska ta tillvara på. Men vi gick väldigt mycket på magkänsla och försökte hitta personer som vi visste skulle jobba bra tillsammans. Lite som att lägga ett pussel. 


Du har tävlat en hel del, vad är det som du tycker är intressant med att tävla inom gastronomi? 


Den främsta anledningen är att man utvecklas mycket både som kock och person. Man får ju möjlighet att grotta ner sig ordentligt i problem och lösa dom på bästa sätt. Man får ju också möjlighet att jobba med dom absolut bästa råvarorna vilket är otroligt inspirerande. Sen gillar jag fasen fram till tävlingen väldigt mycket. Den jobbiga processen fram till tävlingen när alla tvivel ska uteslutas drivs jag väldigt mycket av.


Utöver att man måste vara smaksäker, kunna hantera olika råvaror, tekniker och redskap, vad är det viktigaste att kunna när man tävlar?


Det absolut viktigaste är att man är beredd att lägga massor av tid. Man får välja bort den där bion med kompisen en tisdag kväll eller fredagsölen med kompisarna. Lägger man inte tid så spelar det ingen roll hur duktig man är. Den som lagt mest tid vinner oftast. Medlemmarna i laget förväntas lägga 20-40 timmar i veckan året om förutom sitt ordinarie jobb så det är en enorm uppoffring man måste göra ifall man vill bli bäst i världen. 


Vad skiljer sig det svenska laget från de övriga deltagande lag i Culinary World Cup? 


Vår styrka är att vi jobbar väldigt mycket för varandra och agerar som ett lag. Vi är också väldigt strukturerade och har en tydlig plan med vad vi vill göra och sticker inte ut från den på något vis. Vi har ett stort självförtroende men med ödmjukhet. Vi tror på oss själva och visar med stolthet upp vårt tävlingsbidrag. 


Ni tränar väldigt mycket och intensivt men verkar samtidigt ha väldigt kul ihop. Hur håller du lagets humör uppe efter många, tuffa timmar i köket? 


Vi fokuserar väldigt mycket på att det hela tiden ska vara roligt. Utan glädje kommer man aldrig uppnå några stordåd. Vi gör allt ifrån små tävlingar om vem som lagar godast personalmat till att tillsammans köra ett gympass med vår PT Andreas. 


Du arbetar nästan heltid med Kocklandslaget och gör även frilansuppdrag som kock. Vad gör du när du är ledig?


Min största hobby är att jag gillar att resa. Jag brukar alltid få ”skäll” av mina föräldrar för att jag är så dålig på att spara pengar utan reser upp dom istället. Dock går resorna oftast i matens tecken! Förra året hann jag med teodlingar i Sri Lanka, fiske på Maldiverna, vingårdsbesök i Napa Valley och storstadspuls i London. I maj i år väntar Tokyo och Kyoto som jag ser framemot väldigt mycket. Därefter har jag bokat in Singapore i sommar och till hösten funderar jag på Vietnam. Som tur är har jag en sambo som är lika restokig så vi har iallafall samma prioriteringar. Jag gillar även att röra på mig. Så jag funderar på att åka Vasaloppet nästa år. Tycker alltid det är skönt att komma ut och röra på sig och då kan man lyssna på lite härlig musik och rensa skallen. 


Nedan ser ni bilder från när jag var på hiking i LA och besökte Fess Parker Vineyard i Napa. 
Foto: Fredrik Andersson privat


Slutligen, tänker du på mat hela tiden eller försöker du tänka på annat när du är ledig? 


Det här kan ju få en att nästan verkligen låta lite störd men jag skulle nog säga att jag tänker på mat typ 90% av min tid. Går jag i en möbelbutik kollar jag på former som man skulle kunna utveckla till en rätt och ser man letar alltid efter saker att servera mat på. 


Tack Fredrik för en mycket intressant intervju med dig! 


Foto porträttbild: Per-Erik Berglund/Znapshot AB