Det är så mycket enklare att baka bröd än vad man tror! Följ receptet så lyckas du. Formbröd är perfekt att frysa in och ta fram vid behov, om det nu blir något över när du tar ut den ur ugnen då det är så gott med färskt bröd! Långjäs brödet i kylen över natten och baka av på morgonen. Enkelt och så gott!
Ingredienser
- Deg:
- 500 g kallt vatten
- 15 g jäst
- 600 g vetemjöl
- 150 g durummjöl
- 20 g havssalt
Gör så här:
Detta recept på 500g vatten ger 2 st bröd.
- Smörj in formen med matolja eller rapsolja.
- Väg upp alla ingredienser. Väg saltet separat.
- Kör alla ingredienser förutom saltet på låg hastighet i 2 minuter så att degen går ihop och öka sedan hastigheten till mellan hög hastighet. Kör degen i 13 minuter.
- Tillsätt saltet och kör degen i ytterligare 5 minuter.
- Dela degen i två lika stora bitar.
- Rundriv degen (dvs. forma brödet till runda bollar). Låt bollarna vila i ca. 10 minuter.
- Platta till degbollarna lite lätt. Slå lite lätt med handen på mitten av bollen så att det blir ett rak sträck i mitten. Degen ska vara något oval och den ska ligga horisontellt framför dig.
- Vik den övre delen av degen mot mitten och tryck till den med handloven och gör sedan samma sak med den andra halvan.
- Vik sedan hela brödet och tryck till kanten/"förslut" försiktigt med handloven.
- Rulla sedan brödet lite försiktigt.
- Lägg brödet i formen, mjöla ytan lätt och låt jäsa över natten eller i 2-3 timmar i rumstemperatur. Jag brukar täcka brödet (hela formen) med en ren kökshandduk.
Avbakning
- Lägg en tom plåt på nedersta falsen i ugnen
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta brödet ur kylen och snitta brödet med en riktigt vass kniv. Snitta snabbt, bestämt och med en lätt hand. Viktigt är att inte snitta för djupt. Om snittet inte lyckas, låt det vara. Om du snittar igen förstör du spänningen på brödet.
- Lägg in brödet i ugnen och häll samtidigt en kopp med iskallt vatten/eller några isbitar på den tomma plåten.
- Stäng ugnsluckan omedelbart och sänk värmen till 225 grader.
- Baka av i 20 minuter. Öppna sedan luckan en liten stund och släpp ut ångan och stäng luckan och baka av i ytterligare 10-15 minuter.
- Brödet är klart när brödet har uppnått kärntemperatur på 98 grader. Annars vänd upp och ner på brödet och knacka på brödets botten, om det låter ihåligt är det färdigt!
- bröd
- jäst
- kronjäst
- frukost
- frukosttips
- frukostrecept
- frukostinspiration
- baka bröd
- baka eget bröd
- enkelt bröd
- nattjäst bröd
- kalljäst bröd
- långjäst bröd
- morsdag
- frukost morsdag
- frukost farsdag
- farsdag
- alla hjärtans dag
- recept alla hjärtans dag
- midsommar
- rostbröd
- recept rostbröd
- formbröd
- recept formbröd
- recept bröd
- recept enkelt bröd
- recept kalljäst bröd
- recept långjäst bröd
- recept foodfolder
- foodfolder
- Bake my breath away
- recept bake my breath away
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- inspiration foodfolder
- lyxfrukost
- tips lyxfrukost
- helgfrukost
- tips helgfrukost
- brunchrecept
- brunch
- brunchinspiration
- hembakat
- hembakat bröd