Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Bröd till helgen - durumbröd

Föregående Nästa
korgbröd_foodfolder.JPG
Jag tycker att lördagsmorgnar är underbara. Jag brukar sitta och äta frukost länge och läsa i en tidning eller en bok. Därför vill jag gärna ha färskt bröd att njuta av. Att sitta och njuta av en ledig dag och äta något gott är bästa kombinationen! Det här brödet är mycket enkelt att baka (utan surdeg) men det kräver sammanlagt 3,5 timmars jäsning. Med en bra planering känns inte tiden så lång!

Ingredienser

  • Deg:
  • 600 g vatten
  • 18 g jäst
  • 620 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna ekologiskt
  • 180 g durummjöl
  • 100 g vetekli
  • 24 g salt, gärna havssalt

Gör så här:

Steg 1


1. Blanda alla ingredienserna, förutom saltet,  i en hushållsmaskin och kör med mellanhastighet i 15 minuter.


2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter.


3. Lägg degen i en oljad bunke (en bunke som rymmer minst 3 liter, använd matolja med neutral smak) och låt jäsa i 2 timmar eller i kylen över natten.


Steg 2


1. Forma degen till 2 lika stora, runda bullar och låt jäsa som de är med skarven (=verket på bagarspråk) neråt. Pudra bröden med mjöl. Du kan jäsa dom i jäskorgar om du har sådana. Det går dock lika bra att jäsa utan korg. Om du jäser bröden utan krog, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. De går inte att flytta på efter jäsningen, därför är det viktigt att de får jäsa direkt på plåten.


2. Låt jäsa i rumstemperatur i 1-1,5 timme.


3. Sätt på ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen samtidigt som du sätter på ugnen.


4. Om du har jäst bröden i jäskorgar, vänd korgen upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. 


5. Snitta bröden. Ta en vass kniv och dra ett eller flera streck med ett snabbt och bestämt ryck. Försök att inte snitta djupt. Snittet ska vara ca. 2 mm djupt.


6. Ställ in plåten i ugnen, häll en kopp iskallt vatten på den tomma plåten och stäng luckan på en gång. Sänk samtidigt temperaturen till 200 grader.


7. Släpp ut ånga (genom att öppna ugnsluckan i en kort stund) efter 20 minuter.


8. Baka av ytterligare 15 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.


9. Låt svalna på ett galler.


10. Förvara bröden i en papperspåse, eller inlindat i en kökshandduk.


 


Så här ser ett bröd ut som inte har blivit mjölat. Smaken är som baken. Jag föredrar mjölade bröd.


bröd

Tips

Varför snittar man ett bröd?

Man snittar ett bröd för att kontrollera hur brödets yta spricker i ugnen, det hjälper brödet att öka i volym i ugnen och ger ett fint utseende till brödet. 

Varför ska jag ha en plåt i ugnen och hälla kallt vatten på den när bröden ska in i ugnen?

Det är ett sätt att ånga brödet. Ångan gör att brödets yta mjukas upp och hjälper brödet att expandera. Det ger också en krispig yta till brödet när det är klart.

Testa även;