Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Dröm dig bort med en drömrulltårta!

Föregående Nästa
drömrulltårta_foodfolder.JPG
Den här rulltårtan är en av mina favoritrulltårtor. Den är väldigt god, mjuk och saftig samt snabb och enkel att baka! Man kan välja att göra en riktig smörkräm också men den här "fusk"smörkrämen är både enkel att göra och mycket god.

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 150 g smör
  • 110 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker (alt. fröerna från en halv vaniljstång)
  • 1 st äggula
  • Botten:
  • 3 st ägg
  • 105 g strösocker
  • 12 g vetemjöl
  • 50 g potatismjöl
  • 20 g kakao
  • 5 g bakpulver

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader (eller 210 grader varmluft).


Smörkräm



  1. Vispa upp det rumstempererade smöret fluffigt.

  2. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och sist äggula.

  3. Vispa krämen slät.

  4. Låt stå i rumstemperatur medan du bakar anslaget/rulltårtsbotten.


Anslag/rulltårtsbotten



  1. Vispa ägg och socker fluffigt.

  2. Väg upp vete- och potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta gärna!

  3. Rör ner mjölblandningen försiktigt i smeten. Försök att bibehålla så mycket luft i smeten som möjligt.

  4. Fördela smeten jämt på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Baka av (grädda) i mitten av ugnen i 5-7 minuter.

  6. Förbered en bakplåtspapper med lite socker på.

  7. Vänd anslaget (rulltårtbotten) på det sockrade bakplåtspappret och dra loss bakplåtspapperet (som låg under smeten i ugnen). 

  8. Bred på smörkrämen på anslaget (låt anslaget svalna något om det är varmt, annars smälter smörkrämen).

  9. Börja med att vika långsidan av anslaget och sedan rulla till en jämnrund rulle.

  10. Rulla in i en fast rulle i bakplåtspapper och låt rulltårtan sätta sig i kylskåpet i minst 30 minuter.

  11. Skär i ca. 1,5 cm tjocka bitar.


 

Tips

Observera att det är viktigt att du använder florsocker i smörkrämen. Vanligt strösocker knastrar i tänderna...