Ingredienser
- Smet:
- 50 g smör, rumstempererat
- 300 g kaksmulor/havregryn
- 20 g kakao
- 10 g arrak/punsch (eller rom med tydlig arrakston) efter smak och tycke
- Topping 1:
- 300 g marsipan
- 2 ml karamellfärg
- Topping 2:
- 200 g choklad
Gör så här:
1. Smula alla kakrester.
2. Blanda kaksmulor/havregryn med smör och kakao i en hushållsmaskin (med vingdelen), alternativt med elvispen.
3. Tillsätt arrak/punch/rom och blanda väl. Tillsätt havregryn/kaksmulor om smeten är lös. Smeten ska vara relativt kompakt.
4. Dela smeten i 3/4 delar och rulla till jämntjocka stänger i önskad tjocklek. Jag brukar rulla stängerna till 1,5/2 cm tjocka rullar.
5. Ställ in i frysen i minst 30 minuter så att de blir kalla och fasta.
6. Färga marsipanen.
7. Forma marsipanen rektangulär så blir den lättare att kavla till rätt form.
8. Kavla marsipanen 4 mm tunn.
9. Pensla marsipanen med vatten och lägg en rulle på marsipanen och rulla den i marsipanen. Lägg rullen med skarven neråt.
10. Skär änderna och skär dammsugare i önskad storlek. Jag tycker att 5 cm är lagom.
11. Smält choklad i vattenbad (och temperera chokladen om du kan och vill).
12. Doppa änderna i den smälta chokladen och ställ på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna. Ett tips är att stryka av chokladen mot bunkens kant lite grann så att det inte blir så mycket choklad som rinner av och lämnar "fötter" när chokladen svalnar.
Tips
1. Kom ihåg att alltid spara alla kaksmulor/-rester när du bakar och om du har lite halvtorra bullar framme så frys in dom, de är perfekta till dammsugarfyllning!
2. När du kavlar marsipan är det bra att använda florsocker istället för mjöl. Mjölet torkar ut marsipanen.
3. När du färgar marsipanen, använd dig av engångsplasthandskar så slipper få färg på händerna.
4. Rödbetsjuice funkar alldeles utmärkt att färga marsipan med!
5. När du skär av marsipanen, håll kniven lite sned så får du en snygg skarv.
6. Jag föredrar att smälta choklad i vattenbad eftersom man bättre kan hålla koll på chokladen. Om du smälter choklad i mikrovågsugn, smält 30 sekunder i taget. Det går ganska fort och det är lätt att bränna chokladen.
7. Varför tempererar man choklad? Tempererad choklad får en glansig och fin yta medan otempererad choklad kan få en grådassig yta. Tempererad choklad bryts av bättre och smälter i i munnen bättre än otempererad choklad. Att temperera choklad är lite knepigt men ack så roligt!
- dammsugare
- punschrulle
- punsch
- arrak
- rom
- arrakston
- bästa dammsugaren
- bästa punschrullen
- dammsugare recept
- punschrulle recept
- klassiskt
- typiskt svenskt
- svenskt fika
- fika
- klassiskt svenskt
- klassiskt fika
- sju sorters kakor
- baka
- hembakat
- enkelt
- mandelmassa
- choklad
- temperera choklad
- temperering
- temperera
- min passion
- passion
- karriärbyte
- bakemybreathaway
- bake my breath away
- recept
- fika recept
- klassiska recept
- klassiskt recept
- bästa
- godaste
- bästa fikat
- godaste fikat