I senaste numret av tidningen Hembakat så har jag skapat och bakat denna underbara dessert med en sorbet på citron, en saltlakritssås med rostad vitchoklad, underbar citron- & vallmomandelkaka eller financier som kakan även heter toppad med färska hallon och citronmeliss.
Ingredienser
- 300 g citronlemonad
- 150 g citronsaft
- 120 g strösocker
- 12 g citronvodka
- 5 g gelatinblad
- 100 g vitchoklad
- Sås:
- 100 g vispgrädde
- 60 g ljus sirap
- 45 g strösocker
- 5 g lakritspulver
- 2 g salmiakpulver
- Kaka:
- 140 g florsocker
- 95 g mandelmjöl
- 45 g vetemjöl
- 135 g äggvita
- 95 g smör, smält
- 1 g salt
- 20 g vallmofrön
- 1 st zesten från citron
- 20 g mandelspån
- 1 st citron
- 20 g strösocker till sockerlag
- Dekorering:
- 100 g färska hallon
- 1 kruka(or) citronmeliss
Gör så här:
Citronsorbet
- Blötlägg gelatinbladen i rikligt med iskallt vatten i ca. 10 minuter.
- Blanda lemonad, citronsaft, strösocker och citronvodka. Mixa sorbetsmeten med en stavmixer.
- Ta ca.1 dl sorbetsmet i en skål och lägg det blötlagda gelatinet i vätskan och smält gelatinet i vätskan i micron 5 sekunder i taget tills all gelatin är smält. OBS! Gelatinet bränns mycket lätt, därför korta intervaller.
- Häll sedan den varma vätskan i sorbetsmeten och mixa smeten igen med en stavmixer.
- Kör sedan sorbeten i glassmaskinen.
SaltLAKRITSSÅS
- Väg upp alla ingredienser.
- Blanda lakritspulver med strösocker för att undvika eventuella klumpar.
- Blanda samtliga ingredienser utom salmiaksalt i en kastrull och koka tills termometern visar 115 grader.
- Smaka av med salmiaksalt.
Rostad vitchoklad
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Hacka chokladen i små bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Ställ plåten i ugnen och rosta i ca. 5 minuter. Chokladen blir brun när den är färdig. All choklad behöver inte vara brunt.
- Ta ut plåten ur ugnen och ta en slev eller ett rostfritt skrapkort och rör chokladen så att den blir till små smulor.
- Låt svalna.
Citron- och vallmofinancier dvs. mandelkaka
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Väg upp alla ingredienser och lägg bakplåtspapper i en långpanna, alternativt använd dig av en ram av motsvarande storlek. Smält smöret.
- Blanda florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en bunke.
- Tillsätt äggvita och blanda väl.
- Tillsätt det smälta smöret, saltet, citronzesten, vallmofröerna och blanda väl.
- Bred ut smeten på långpannan/ramen, strö över mandelspån och baka av i 180 grader i 12 minuter. Kakan ska bli genombakad men inte bli brun.
- Ta ut kakan ut ur ugnen och låt svalna.
- Blanda citronsaft och strösocker i en kastrull och koka upp citronsockerlaget.
- Pensla sedan den avsvalnade kakan med citronsockerlaget.
Dekorering & montering av desserten
- Strö rostad vitchoklad i mitten av tallriken.
- Bryt av/skär bitar av citron- och vallmofinancieren och lägg 5 st bitar på varje tallrik i en ring runt den rostade vitchokladen.
- Spritsa lakritssås bredvid varje kakbit.
- Lägg en halv färsk hallon på lakritssåsen.
- Ägga/gör en kula av citronsorbeten och lägg den på den rostade vitchokladen.
- Toppa med blad av citronmeliss.
Samtliga dessertdelarna kan med fördel göras i förväg. Lakritssåsen kan förvaras i kylen upp till en vecka, rostad vitchoklad förvaras i en lufttät burk upp till 1-2 veckor och övriga dessertdelarna kan frysas in.
Servera med