Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Citronsorbet med lakritssås, rostad vitchoklad, citron- & vallmomandelkaka

Föregående Nästa
foodfolder-sorbet-mandelkaka.jpg
I senaste numret av tidningen Hembakat så har jag skapat och bakat denna underbara dessert med en sorbet på citron, en saltlakritssås med rostad vitchoklad, underbar citron- & vallmomandelkaka eller financier som kakan även heter toppad med färska hallon och citronmeliss.

Ingredienser

  • 300 g citronlemonad
  • 150 g citronsaft
  • 120 g strösocker
  • 12 g citronvodka
  • 5 g gelatinblad
  • 100 g vitchoklad
  • Sås:
  • 100 g vispgrädde
  • 60 g ljus sirap
  • 45 g strösocker
  • 5 g lakritspulver
  • 2 g salmiakpulver
  • Kaka:
  • 140 g florsocker
  • 95 g mandelmjöl
  • 45 g vetemjöl
  • 135 g äggvita
  • 95 g smör, smält
  • 1 g salt
  • 20 g vallmofrön
  • 1 st zesten från citron
  • 20 g mandelspån
  • 1 st citron
  • 20 g strösocker till sockerlag
  • Dekorering:
  • 100 g färska hallon
  • 1 kruka(or) citronmeliss

Gör så här:

Citronsorbet



  1. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med iskallt vatten i ca. 10 minuter.

  2. Blanda lemonad, citronsaft, strösocker och citronvodka. Mixa sorbetsmeten med en stavmixer.

  3. Ta ca.1 dl sorbetsmet i en skål och lägg det blötlagda gelatinet i vätskan och smält gelatinet i vätskan i micron 5 sekunder i taget tills all gelatin är smält. OBS! Gelatinet bränns mycket lätt, därför korta intervaller.    

  4. Häll sedan den varma vätskan i sorbetsmeten och mixa smeten igen med en stavmixer.

  5. Kör sedan sorbeten i glassmaskinen.


SaltLAKRITSSÅS 



  1. Väg upp alla ingredienser.

  2. Blanda lakritspulver med strösocker för att undvika eventuella klumpar.

  3. Blanda samtliga ingredienser utom salmiaksalt i en kastrull och koka tills termometern visar 115 grader.

  4. Smaka av med salmiaksalt. 


Rostad vitchoklad 



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Hacka chokladen i små bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Ställ plåten i ugnen och rosta i ca. 5 minuter. Chokladen blir brun när den är färdig. All choklad behöver inte vara brunt.

  4. Ta ut plåten ur ugnen och ta en slev eller ett rostfritt skrapkort och rör chokladen så att den blir till små smulor.

  5. Låt svalna.


Citron- och vallmofinancier dvs. mandelkaka



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Väg upp alla ingredienser och lägg bakplåtspapper i en långpanna, alternativt använd dig av en ram av motsvarande storlek. Smält smöret.

  3. Blanda florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en bunke.

  4. Tillsätt äggvita och blanda väl.

  5. Tillsätt det smälta smöret, saltet, citronzesten, vallmofröerna och blanda väl.

  6. Bred ut smeten på långpannan/ramen, strö över mandelspån  och baka av i 180 grader i 12 minuter. Kakan ska bli genombakad men inte bli brun.

  7. Ta ut kakan ut ur ugnen och låt svalna.

  8. Blanda citronsaft och strösocker i en kastrull och koka upp citronsockerlaget.

  9. Pensla sedan den avsvalnade kakan med citronsockerlaget.


Dekorering & montering av desserten



  1. Strö rostad vitchoklad i mitten av tallriken.

  2. Bryt av/skär bitar av citron- och vallmofinancieren och lägg 5 st  bitar på varje tallrik i en ring runt den rostade vitchokladen.

  3. Spritsa lakritssås bredvid varje kakbit.

  4. Lägg en halv färsk hallon på lakritssåsen.

  5. Ägga/gör en kula av citronsorbeten och lägg den på den rostade vitchokladen.

  6. Toppa med blad av citronmeliss.



Samtliga dessertdelarna kan med fördel göras i förväg. Lakritssåsen kan förvaras i kylen upp till en vecka, rostad vitchoklad förvaras i en lufttät burk upp till 1-2 veckor och övriga dessertdelarna kan frysas in.



Servera med 

Tips

Lyssna på pocasten I glaset

Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes.