
Chokladbollar måste vara det som de flesta tycker om och det som är så fantastiskt med dom är att de är så enkla att göra! Jag är född och uppvuxen i Finland och en av de allra första saker jag lärde mig om svenskar var att svenskar älskar att fika. Och hur underbart är inte det då?! Jag älskar det! I mitt tredje liv skulle jag vilja bli en fika-ambassadör och sprida fikakultur i övriga länder i Europa och i USA. Man måste ju få kunna drömma, eller hur?
Ingredienser
- Deg:
- 200 g smör
- 180 g strösocker
- 280 g havregryn
- 10 g vaniljsocker
- 15 g sirap
- 40 g kakaopulver
- 30 g mjölkchokladpulver
- 40 g starkt kaffe, tex. espresso
Gör så här:
1. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt med socker, vaniljsocker och sirap i en degblandare.
2. Tillsätt havregryn, kakao och mjölkchokladpulver samt kaffe.
3. Blanda väl och rulla till små bollar (ca. 35 g/boll eller ca. 1 dryg matsked med deg).
4. Rulla bollarna omedelbart i kokos, strösocker eller strössel
Testa även;
Tips
Det är viktigt att rulla bollarna omedelbart i kokos/strösocker/strössel, annars blir ytan torr och då är det svårt att få garnityren att fastna. Chokladbollarna går bra att frysa in!