Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Restaurang Chapter i Helsingfors

Föregående Nästa
chapterfisk_foodfolder.jpg

Restaurang Chapter i Helsingfors är en restaurang med matfilosofi i dagens anda. Säsongsbaserade finska råvaror, gärna från lokala producenter eller från finska skogarna, inget ska gå till spillo. Råvarorna används till fullo och matsvinn minimeras. Mycket god och fräsch mat i en fin miljö!Restaurang Chapter i Helsingfors(Aleksanterinkatu 22) är ett nyöppnat tillskott i Helsingfors i där matsalsdelen håller på att färdigställas och den öppnas den 6:e oktober. Restaurangen ligger i närheten av Senatstorget och med en fantastiskt fin innegård. Restaurangen är ljus och modernt inredd.


 


Jag gav servitrisen fria händer när det gällde fördrinken och jag fick deras signaturdrink ”Chapter” som smakade precis som bartendern beskrev ”sommarbastu”. En fräsch somrig smak, med en ton av björk. Drinken serverades uppfinnigsrikt från en bok där man hade klippt ur en plats för glaset.


 


Chapter serverar både små rätter i baren samt efter kl. 17 en meny om 4 rätter och en överraskningsmeny om 7 rätter. Jag valde menyn med fyra rätter som bestod av vitfisk/gurka, morot/kyckling, gös/grönt och malt/choklad/havtorn. Den första friska och lätta förrätten bestod av en tartar av siklöja serverad med rökt gurka, picklad vitbeta, siklöjarom och fermenterad juice av gurka. Den andra, mer matiga förrätten bestod av kycklinghjärta serverad med både rostade och fermenterade morötter.


 


 


Till huvudrätt serverades en magisk gös som var rökt med hö och med brysselkål, haricot verts, grönkål, örtspeltgröt och ört beurre blanc. Det var en av de godaste maträtterna jag någonsin har ätit! Den rökta fisken i kombination med grönkål var en mycket fin kombination. Smakerna var mycket välbalanserade och menyn var en genomtänkt helhet där smakerna var anpassade för varje rätt och samtidigt passade ihop som en helhet. Rätterna var lagom i storleken och desserten var ett välkommet slut till middagen.Desserteren bestod av malt- och chokladglass, havtornskräm, morotsmaräng, vispad chokladganache och sockrade morötter.


 


Det jag älskade mest med restaurangen (förutom den fantastiskt goda maten, utomordentliga servicen och fina lokalen) var det öppna köket. Man kan hela tiden se personalen jobba i köket och jag upplevde en välplanerad lugn i köket. Jag kan verkligen rekommendera en middag på Chapter, väldigt fin och vällagad mat i en avslappnad och fin miljö.


För mer information och bordsbokning, läs här.