
Sommarens första blåbärspaj brukar vara magisk och gör du den med extra mycket blåbär så blir den extra god! Den här blåbärspajen med mördegsbotten och massor med blåbär serverad med hemmakokt vaniljsås är det bästa jag vet. En mycket enkel och god blåbärspaj med andra ord. Välkommen blåbärssäsongen!
Ingredienser
- Botten:
- 150 g smör
- 110 g strösocker
- 180 g vetemjöl
- 20 g äggula
- Fyllning:
- 500 g blåbär
- 10 g majsstärkelse (exempelvis Maizena)
- 50 g strösocker
Gör så här:
- Väg upp alla ingredienser.
- Arbeta ihop smör, strösocker och vetemjöl med händerna i en bunke.
- Tillsätt äggulan och blanda så att degen går ihop men knåda inte degen mer.
- Forma degen till en boll och platta till.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Under tiden kan du göra vaniljsåsen. Recept hittar du här.
- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en pajform med löstagbar botten (20cm i diameter).
- Kavla degen ca. 5mm tunt. Den ska vara ca. 24-26cm i diameter för att täcka formen.
- Rulla degen runt kaveln och lägg den över pajformen.
- Tryck till degen försiktigt i formen och skär av överbliven deg på kanterna.
- Rör i strösocker och majsstärkelse i blåbären och häll blåbären i formen.
- Baka av i 200 grader i 20-30 minuter eller tills pajen har fått en brun fin färg.
- Låt svalna i formen innan servering.
Gör din egen vaniljsås
- blåbärspaj
- bästa blåbär
- godaste blåbärspajen
- recept blåbärspaj
- blåbärspaj med mördeg
- mördeg
- recept mördeg
- Lättlagat
- enkelt att baka
- enkel paj
- recept enkel blåbärspaj
- säsongens bär
- baka med säsongens bär
- fika
- fikarecept
- enkelt fikarecept
- lättlagad blåbärspaj
- enkelt och gott recept
- enkelt och gott recept blåbärspaj
- enkelt och gott pajrecept
- foodfolder recept
- recept bake my breath away
- vaniljsås
- recept enkel vaniljsås
- bästa vaniljsåsen
- godaste vaniljsåsen
- hemmagjord vaniljsås
- koka vaniljsås
- enkel vaniljsås
- enkel och god blåbärspaj
- sommar
- sommarrecept
- sommarbak
- baka utan elvisp
- recept utan elvisp