Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Biskvier

Föregående Nästa
biskvier_foodfolder.JPG
Jag älskar att baka bakverk som innehåller flera olika moment och biskvier är definitivt ett sådant bakverk. Jag älskar att arbeta med choklad och när det talas om biskvier är jag överlycklig! Biskvierna ska egentligen doppas i tempererad choklad men om man inte behärskar temperering av choklad kan den delen uteslutas.

Ingredienser

  • Botten:
  • 125 g strösocker
  • 60 g äggvita
  • 250 g mandelmassa (50% socker/50% mandel)
  • Fyllning:
  • 80 g mörk choklad 70% kakao
  • 75 g äggvita
  • 3 g citronsaft
  • 175 g strösocker
  • 88 g vatten
  • 0,5 st vaniljstång
  • 13 g glykos
  • 250 g smör, rumstempererat
  • Topping:
  • 300 g mörk choklad, 70 % kakao

Gör så här:


1. Biskvibottnar



  1. Sätt ugnen på 180 grader. Varmluft 165 grader.

  2. Blanda mandelmassa och socker med elvisp eller i en degblandare till en jämn massa.

  3. Tillsätt äggvita lite i taget tills smeten är klumpfri. Blanda inte för länge! Smeten ska vispas bara så att den precis blir jämn och slät.

  4. Fyll biskvimassan i en spritspåse. Klipp ett hål framtill (ca. 1 cm).

  5. Spritsa biskvier stora som en enkrona med jämna mellanrum på plåt med bakplåtspapper.

  6. Baka av biskvierna omedelbart i 12-14 minuter eller tills biskvierna har fått lätt gyllenbrun färg.

  7. Låt svalna.



2. Italiensk smörkräm



  1. Vispa äggvitorna lätta och luftiga med citronsaften i en degblandare. 

  2. Under tiden som marängen vispas, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull.

  3. Tillsätt vatten och socker. Koka sockerlaget tills termometern visar 122 grader.

  4. Häll sockerlaget i tunn stråle över äggvitorna och vispa hela tiden. 

  5. Vispa massan kall på mellanväxel. 

  6. Finhacka och smält chokladen i mikrovågsugnen eller i vattenbad och låt chokladen svalna till 30 grader.

  7. Byt vispen i degblandaren till vingen och tillsätt det rumstempererade smöret i små bitar. Låt degblandaren gå på låg hastighet tills krämen är skummig och lätt.

  8. Vänd ner den smälta chokladen i smörkrämen med en slickepott.



3. Montering



  1. Vänd biskvibottnarna så att du brer smörkräm på den släta ytan och den något kupolaktiga ytan är neråt.

  2. Du kan bred på smörkräm med en palett eller en sked. Det går även bra att spritsa smörkrämen på biskvierna för att spara tid.

  3. Låt biskvierna svalna i kylskåpet i ca. 30 minuter. 

  4. Smält chokladen för dopping och om du önskar, temperera chokladen.

  5. Doppa biskvierna i chokladen: håll biskvin upp och ner med tummen och långfingret, doppa biskvin (bara den delen med smörkräm) i chokladen och skaka försiktigt bort överflödig choklad. Ställ ner biskvin på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.

  6. Dekorera biskvierna med chokladstreck eller ätbar guld om du önskar. Jag tycker att biskvierna är fina precis som de är utan någon dekorering! 



 

Tips

  1. Det är viktigt att alltid vispa maräng i en rostfri bunke. Plastbunkar kan innehålla spår av olja (=fett) och äggvitan skär sig om den kommer i kontakt med fett.
  2. Biskvierna går bra att frysa INNAN man har doppat dom i choklad. Färdigdoppade biskvier bör man inte frysa, då blir chokladen grå och ful.