Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Årets konditor 2017

Föregående Nästa
Kallebengtsson_foodfolder.jpg

Grattis Kalle Bengtsson som vann Årets Konditor 2017! Tävlingen bestod av att skapa en tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt moment. Det var fem otroligt duktiga konditorer som tävlade i Årets Konditor 2017 och konkurrensen var stenhård!


(Foto: Sveriges bagare och konditorer) 


Kalle Bengtsson, Årets Konditor 2107, arbetar som konditor på Gothia Towers och är även Head Pastry Chef för Kocklandslaget. Kalles tävlingstårta "Insjön" bestod av granolabotten, vaniljbavaroise, mandelbotten med citron och blåbär, blåbär/flädergelé, citronkräm med brynt smör, blåbärsbavaroise och blåbärsglaze. Juryn ville se fantasifulla smaker och former inom temat "naturen" och det hade Kalle verkligen lyckats med. Jag fick äran att få smaka på samtliga tårtor och kan konstatera att alla tårtor höll en otroligt hög nivå vad gäller smak och form men Kalles tårta stack ut med både utseendet och smaksammansättningen. Smakerna som fanns i tårtan är de som går att hitta i den svenska naturen (förutom citron och vanilj) med blåbär som den dominanta smaken. Det var en mycket fin och smakrik helhet. Jag kan inte sluta titta på detaljerna på vinnarbordet! Det är så vackert och man kan hitta många nya genomtänkta detaljer på bordet ju mer man tittar på det. Exempelvis är den fina trollsländan i socker en så underbar detalj på tårtan. Det hemliga momentet i tävlingen var ett de tävlande skulle tillverka bakelser med en av juryn given silikonform och den skulle innehålla medelmassa eller mandelmjöl, havtorn eller blåbär och syrad grädde eller kesella.  Kalles bakelse föreställde en sten och innehöll marsipan, pecannötsmousse, brownie och havtornskola. Jag beundrar kreativiteten och smaksäkerheten som Kalle har lyckats med! 


Årets konditor 2017 arrangeras ac branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Tävlingen består av tre olika delmoment där konditorerna ska tillverka en tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt bakverk. Vinnaren tilldelas den ärofyllda titeln Årets Konditor 2017 tillika Svensk Mästare i för professionella konditorer samt 40 000 kr i vinstmedel.


Läs mer om Årets konditor här och mer om Kalle Bengtsson kan du läsa här.


Vi på Foodfolder vill gratulera Kalle Bengtsson till vinsten och önskar dig lycka till med framtida tävlingar och utmaningar!