Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Årets konditor Frida Leijon

Föregående Nästa
årets_konditor_foodfolder.jpg

Jag fick en pratstund med vinnaren i Årets Konditor 2016, Frida Leijon efter finalen. Det var en mycket glad och trevlig vinnare som jag fick prata med!

(Foto ovan och på första sidan: Sveriges Bagare och Konditorer)Efter Frida Leijon hade korats som Årets Konditor 2016 fick jag möjligheten att prata en stund med henne. Frida (30 år) har arbetat som 11 år som konditor och arbetar för närvarande på Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala. Inför finalen har Frida tävlat heltid i  en och en halv månads tid utöver all träning sedan hon sökte till Årets Konditor 2016.


Frida hade valt att tolka temat "musik" så att bakverken fick tala för sig genom smak och utseende. Rekvisitan rutom bakverken var medvetet sekundärt och diskret. Frida berättade att hon strävade efter en stilren och snygg finish med mjuka och eleganta former. Vilket hon verkligen hade lyckats med! 


Det som Frida var mest nöjd med på hennes bord var tårtorna och det som var svårast tyckte hon var pralinerna och chokladdekorerna. Frida berättade att det var svårt att arbeta med choklad då det var så varmt i lokalen. Hon berättade även att det som hon tycker är svårast generellt är just att arbeta med choklad då hon inte har jobbat så mycket med choklad. Men något som hon verkligen behärskar mycket väl är sockerkonst! Se bara på hörlurarna som är på tårtorna, de är dragna i socker. Fantastiskt!


Jag frågade Frida vilka trender hon anser råda inom konditori så var hon säker på att glazerade tårtor kommer att förbli inne då det är fler och fler svenska konditorer som behärskar tekniken. 


För att bli en duktig konditor tipsade Frida om att aldrig ge upp och öva mycket. Ingenting blir bra på första försöket utan man måste göra om och om tills man blir nöjd!


Tack för intervjun Frida och stort grattis och lycka till!