Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

En magisk äppelkaka

Föregående Nästa
foodfolder-äppelkaka.png
Den här italienska äppelkakan med smörstekta äpplen är magisk. Kakan är mycket enkel att baka och den behöver inget mer än lite lättvispad grädde till servering. Alla som jag har bakat den till säger att den är hur god som helst!

Ingredienser

  • Smet:
  • 130 g smör
  • 500 g äppelklyftor (skalade), ca. 3-4 st
  • 95 g vetemjöl
  • 3 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 100 g ägg
  • 20 g äggula
  • 5 g vaniljsocker
  • 290 g strösocker

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar kant så att pappret täcker både botten och kanterna. 

  2. Väg upp alla ingredienserna.

  3. Skala äpplen och skär klyftor om ca. 5mm. 

  4. Smält smöret på låg varme och ta 6 msk smör i en kopp (den ska i smeten senare). Lägg i äpplen och låt de sjuda i ca. 10 minuter. Äppelklyftorna ska bli mjuka.

  5. Blanda alla torra ingredienser. För att göra pajen glutenfri, ersätt vetemjölet med mandel- eller majsmjöl.

  6. Vispa ägg och socker fluffigt.

  7. Vänd ner de torra ingredienserna och smöret.

  8. Slutligen vänd ner äpplen.

  9. Häll smeten i formen och baka av i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter.

  10. Låt svalna. Kakan kan med fördel stå i kylskåpet över natten, den är nästan godare dagen efter när den har fått stå och dra till sig alla smakerna!

  11. Pudra kakan med florsocker innan servering. Servera med lättvispad grädde till.


Bild lånad från finska matmagasinet Maku


Gott till

Tips