Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Mjuk blodapelsinkaka

Föregående Nästa
blodapelsinkaka.JPG
Nu är det säsong för blodapelsiner och ta vara på dessa underbara sicilianska delikatesser! Jag gjorde blodapelsinsorbet och sen fick jag zest (skal) över så jag bakade den här kakan med den överblivna zesten. Den här kakan är saftig och smakrik, en av mina personliga favoriter faktiskt. Det där med att ta vara på maten är viktigt och tänk så god en kaka blir med lite apelsinzest som annars hade hamnat i soporna!

Ingredienser

  • Kaka:
  • 150 g ägg
  • 180 g strösocker
  • 150 g smör, smält
  • 2 g salt
  • 170 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 30 g Cointreau eller apelsinsaft
  • 20 g apelsinzest
  • Topping:
  • 60 g florsocker
  • 25 g apelsinsaft

Gör så här:

Kaka



  1. Väg upp alla ingredienser och sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa eller lägg bakplåtspapper i en rektangulär form.

  3. Smält smöret på låg värme.

  4. Vispa ägg och socker fluffigt.

  5. Blanda salt, vetemjöl, bakpulver och apelsinzest i en bunke och rör ner i ägg och socker smeten med en slickepott. Tillsätt även smör och sedan Cointreau (alternativt apelsinsaft). Blanda till en jämn smet.

  6. Häll över smeten i formen och baka av i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter.

  7. Låt svalna.


Glasyr



  1. Blanda florsocker och apelsinsaft. Tips! Ha i först bara hälften av saften, blanda till en jämn massa och tillsätt sedan resten av saften så slipper du klumparna.

  2. Pensla glasyren på samtliga sidorna av kakan. Låt kakan stå i kylen i minst 1 timme innan servering eller helst över natten.


Testa även

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.