
Nu är det säsong för blodapelsiner och ta vara på dessa underbara sicilianska delikatesser! Jag gjorde blodapelsinsorbet och sen fick jag zest (skal) över så jag bakade den här kakan med den överblivna zesten. Den här kakan är saftig och smakrik, en av mina personliga favoriter faktiskt. Det där med att ta vara på maten är viktigt och tänk så god en kaka blir med lite apelsinzest som annars hade hamnat i soporna!
Ingredienser
- Kaka:
- 150 g ägg
- 180 g strösocker
- 150 g smör, smält
- 2 g salt
- 170 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
- 30 g Cointreau eller apelsinsaft
- 20 g apelsinzest
- Topping:
- 60 g florsocker
- 25 g apelsinsaft
Gör så här:
Kaka
- Väg upp alla ingredienser och sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa eller lägg bakplåtspapper i en rektangulär form.
- Smält smöret på låg värme.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Blanda salt, vetemjöl, bakpulver och apelsinzest i en bunke och rör ner i ägg och socker smeten med en slickepott. Tillsätt även smör och sedan Cointreau (alternativt apelsinsaft). Blanda till en jämn smet.
- Häll över smeten i formen och baka av i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter.
- Låt svalna.
Glasyr
- Blanda florsocker och apelsinsaft. Tips! Ha i först bara hälften av saften, blanda till en jämn massa och tillsätt sedan resten av saften så slipper du klumparna.
- Pensla glasyren på samtliga sidorna av kakan. Låt kakan stå i kylen i minst 1 timme innan servering eller helst över natten.
Testa även
- blodapelsin
- blodapelsiner
- apelsin
- säsongsmat
- säsong
- säsongens frukter
- baka
- baklycka
- kaka
- mjuk kaka
- mjuk apelsinkaka
- recept mjuk apelsinkaka
- recept mjuk sockerkaka
- recept sockerkaka
- recept bake my breath away
- foodfolder recept
- recept elina bake my breath away
- receptkreatör elina
- godaste apelsinkakan
- bästa apelsinkakan
- godaste kakan
- bästa kakan
- fika
- enkelt fikarecept
- fikarecept
- baka med säsongens råvaror
- hembakat
- matbloggspriset
- enkel sockerkaka
- enkel kaka med apelsin
- enkel kaka
- recept enkel kaka
- recept med blodapelsin
- recept med apelsin
- apelsinzest
- zest
- matsvinn
- nej till matsvinn
- matsvinn försvinn
- restfest
- alla hjärtans dag
- recept alla hjärtans dag
- recept morsdag
- Julbak
- julbakning
- julkaka
- farsdag
- recept farsdag
- recept midsommar
- midsommar
- elina bake my breath away
- elina foodfolder
- recept foodfolder
- foodfolder
- njutfull
- enkelt att baka
- baka enkel kaka